Tarımda Başarı İçin Önemli Mesajlar: Mehmet Akın Doğan’dan Çağrı
Adana Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, tarımsal alanda başarılı olan ülkelerin örnek alınmasının gerektiğine dikkat çekerek, “Tarım sektöründe gerçekleştirilecek her yatırım, ülkemizin gelecek nesilleri için büyük önem taşımaktadır” ifadelerini kullandı.
Dünya Çiftçiler Günü’nde Çiftçilere Övgü
14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nde emeği ile toprağı işleyen tüm çiftçilerin gününü kutlayan Doğan, “Tarım, insanlık tarihinin en önemli alanıdır. Bu sektörün değeri, zamanla hiç azalmamıştır; aksine artarak devam etmektedir. Tarım, kendisini sürekli olarak yenileyen ve ekonomimizin yanı sıra sosyal hayatımızın da temel bir parçası olan bir sektördür. Cumhuriyetimiz kurulduğundan bu yana, ülkemizin kalkınmasında büyük rol oynamıştır” dedi.
Çiftçilerin Finansal Zorluklarına Dikkat
Birçok ülkenin gıda güvenliği sorunlarıyla boğuşurken tarımın öneminin daha da belirgin hale geldiğinin altını çizen Doğan, “Tarım, ülkenin kalkınmasına yön veren en önemli unsurdur. Üretimin olmaması halinde ekonomik gelişmeden bahsetmek mümkün değildir. Ancak, iklim değişikliği gibi etkenler, tarımsal faaliyetleri büyük ölçüde tehdit etmektedir. Kuraklık, sel gibi doğal afetlerin sıklığı, bu tehditleri daha görünür hale getirmektedir. Su kaynaklarının azalması da riskleri artırdı. Yüksek girdi maliyetleri ve rekabetin artması, çiftçilerin zor durumda kalmasına neden oldu. Çiftçilerimizin zirai kredilerinin 2 yıl süreyle faizsiz olarak ertelenmesi ve borçların acilen yeniden yapılandırılması gerekmektedir” şeklinde konuştu.
Stratejik Ürünler İçin Destek Çağrısı
Türkiye’nin tahıl ve tarım ürünleri alanındaki dışa bağımlılığına dikkat çeken Doğan, “Buğday, mısır, ayçiçeği, soya ve pamuk üretiminin artırılması için devlet desteğine ihtiyaç bulunmaktadır. Ülkemiz, yaş meyve ve kuru gıda ihracatında avantajlı olsa da, tahıl ürünlerinde açık vermektedir. Bu açığın kapatılması için özel destekleme projelerine acil ihtiyaç vardır. 2006 yılında yürürlüğe giren Tarım Kanunu’nda yer alan destek oranlarının artırılması durumunda, çiftçilerimizin bağımsız bir şekilde üretim yapma imkanı olacaktır” sözlerine yer verdi.
Doğan, “Çöl ikliminde veya deniz seviyesinin altındaki arazilerde tarımda başarı elde eden ülkelerden ilham alarak, biz de benzer başarıları elde edebiliriz. Bunun için yeni teknoloji ve bilgilerin çiftçilerimize destek olarak sunulması gerekmektedir. Tarımda atılan her adım, geleceğimiz için en değerli yatırımdır. Çiftçimizin üretimi, hem ekonomik bağımsızlık hem de gıda güvenliği için kritik öneme sahiptir” diyerek açıklamalarını tamamladı.