Tarihi Konağın Duvarı Yıkıldı

Aydın'ın Efeler ilçesinde bulunan tarihi konağın bahçe duvarının yıkılması, bahçede kaçak kazı yapıldığını ortaya çıkardı. Yıkılan duvarın ardından yapılan incelemelerde, bahçede derinliği yaklaşık 30 metre olan bir kazı kuyusu bulundu.

Definecilerin Hedefi: 1614 Sokak

Cumhuriyet'in ilk yıllarında Aydın'a getirilen Macar ustalar tarafından inşa edilen tarihi konaklar, zamanla definecilerin hedefi haline geliyor. Özellikle Köprülü-Veysipaşa Mahallesi'nde yoğunlaşan bu durum, 1614 Sokak üzerindeki tarihi konağın bahçe duvarının yıkılmasıyla bir kez daha gündeme geldi.

İncelemeler ve Tepkiler

Duvarın yıkılması üzerine bölgeye sevk edilen belediye, polis ve Müze Müdürlüğü ekipleri, konağın bahçe bölümünün kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce kazıldığını tespit etti. İlk değerlendirmelere göre, sit alanı olan bölgede tarihi eser bulmak amacıyla kaçak kazı yapıldığı belirlendi. Ekipler, bahçede ayrıca yaklaşık 5 metre derinliğinde ayrı bir çukur da buldu. Bu durum, tarihi konağın talan edilmesine yönelik tepkilere yol açtı.

Aydın Müze Müdürlüğü uzmanları, gerekli tutanakları tutarken, yıkılan duvar Efeler Belediyesi ekiplerince temizlendi. Bölgedeki güvenlik önlemleri alındı ve konuyla ilgili inceleme başlatıldı.

Kaynak: Haber Kenti // Haber Servisi