**Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, Taleplerini Açıkladı**
Türk Eğitim-Sen’in Genel Başkanı Talip Geylan, yaklaşan 8. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmeleri öncesinde hem Türkiye Kamu Sen hem de Türk Eğitim Sen’in taleplerini ifade etti. Geylan, kamusal alandaki sorunların çözümünün toplu sözleşme masasında sağlanması gerektiğine vurgu yaparken, “Bu masanın prestijinin korunması bir sorumluluktur ve bu yalnızca sendikaların değil, hükümetin de görevindedir. O masanın gerçek anlamda bir çözüm merkezi olması gereklidir” şeklinde konuştu.
**Önemli Çalışmalar ve Araştırmalar**
Geylan, Türkiye Kamu-Sen’in 11 farklı hizmet kolunda uzun süredir ciddi çalışmalar yürüttüğüne dikkat çekti. “Şubelerimiz ve il temsilcilerimizden aldığımız verilere, Ar-Ge birimimizin titiz araştırmaları eklendi ve bu veriler rapor haline dönüştürüldü. Söz konusu rapor, önümüzdeki hafta kamuoyuna açıklanacak. Türkiye Kamu-Sen, 8. Dönem Toplu Sözleşmesi’nde 4688 sayılı yasa çerçevesinde sahip olduğu yetki ve yaklaşık 600 bin üyesinin gücü ile masaya oturacak. Biz sadece kamu çalışanlarının temsilcisi olacağız, onların haklarına sahip çıkmak için çalışacağız ve taleplerimizin karşılık bulması için gerekli adımları atacağız” dedi.
**Kamu Çalışanlarının Ekonomik Sorunları**
Toplu sözleşme masasında çeşitli konuları gündeme getireceklerini belirten Geylan, öncelikle kamu çalışanlarının yaşadığı ekonomik sıkıntılara dikkat çekti. Çalışanların geçmiş dönem kayıplarının telafi edilmesi gerektiğini vurgulayan Geylan, Temmuz ayı itibarıyla meydana gelen yüzde 10,7 oranındaki enflasyon farkı ve kamu çalışanlarına yapılan yüzde 5 zam artışını hatırlattı.
“Sonuç olarak, Temmuz’da kamu çalışanlarının maaşlarının toplamda yüzde 15,7 oranında artışı gerçekleşti. Ancak bu artış hangi sorunu çözdü?” diyen Geylan, Türkiye Kamu-Sen’in 2026-2027 toplu sözleşmesinde maaş artışları konuşulmadan önce geçmiş kayıpların telafi edilmesini talep ettiklerini dile getirdi. Geylan, hükümete çağrıda bulunarak, önümüzdeki iki yılın maaş artışları görüşülmeden önce gelir kaybının telafi edilmesi için bir seyyanen artış yapılmasını istedi.
**Aylık Enflasyon Farkı Talebi**
Geylan, ayrıca enflasyon farkının aylık olarak ödenecek şekilde düzenlenmesini talep etti. “Hükümet, enflasyon farkını 6 aylık periyotlarla ödemektedir. Ancak bu süre zarfında kamu çalışanları, enflasyon karşısında mağdur olmaya devam ediyor. ‘Memurun ve emeklinin enflasyona ezdirilmeyeceği’ söyleminin gerçek anlamda hayata geçmesi, ancak enflasyon farklarının aylık ödenmesiyle mümkün olabilir” dedi.
Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı