Süveyda’da Dürzi ve Bedevi Gruplar Arasında Ateşkes İlan Edildi

Suriye Savunma Bakanı Tümgeneral Murhaf Abu Kasra, Süveyda’da Dürzi ve Bedevi gruplar arasındaki çatışmalara son vermek için ateşkes ilan etti. Olaylar 99 can kaybı ile sonuçlandı; İsrail ordusu ise Suriye ordusuna müdahalede bulundu.

Bu haberin fotoğrafı yok

Ateşkes Duyurusu: Süveyda’da Çatışmalara Son Verildi

Suriye’nin Süveyda şehrinde, Savunma Bakanı Tümgeneral Murhaf Abu Kasra tarafından ateşkes ilan edildi. Geçtiğimiz pazar gününden itibaren Dürzi ve Bedevi silahlı gruplar arasında süregelen çatışmaların sona ermesi hedefiyle Suriye hükümet güçleri Süveyda’ya müdahale etti.

Bakan Kasra, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Dürzilerin yoğun olarak bulunduğu bölge için bir ateşkes mutabakatı sağlandığını belirtti. “Süveyda’da şehrin önde gelenleri ve kanaat önderleriyle sağlanan anlaşma sonucunda tam bir ateşkes ilan ediyoruz.” diyen Kasra, yalnızca ateş açan gruplara yanıt vereceklerini ve kanun dışı faaliyetlerde bulunulması durumunda gereken müdahalelerin yapılacağını vurguladı. Ayrıca, operasyon sonrası Süveyda’nın kontrolünün İçişleri Bakanlığı’na bağlı polis güçlerine devredileceğini duyurdu.

Can Kayıpları ve Çatışma Sebepleri

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, çatışmaların başlamasından bu yana 99 kişinin hayatını kaybettiğini, ölenler arasında 60 Dürzi (bunlardan 4’ü sivil), 18 Bedevi, 14 güvenlik görevlisi ve 7 kimliği belirsiz askeri üniformalı kişinin bulunduğunu bildirdi. Suriye Savunma Bakanlığı ise çatışmalar sırasında 18 askerin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Çatışmaların patlak vermesi, geçtiğimiz pazar günü Dürzilerin Bedevi Arap aşiretlerine ait araçlara el koymasıyla başlamıştı. İki taraf birbirine karşı bazı sivilleri kaçırarak alıkoymuş ve bu durum silahlı çatışmalara neden olmuştu.

İsrail ordusu, süre gelen çatışmalara müdahale amaçlı olarak Süveyda’ya giden Suriye ordusuna ait tankları hedef aldı. Suriye’deki Dürzi nüfusunun varlığı dolayısıyla, İsrail Savunma Bakanı Israel Katz, bu saldırıların “Suriye rejimine yönelik bir uyarı” olduğunu ve Dürzilere zarar verilmesine müsaade etmeyeceklerini belirtti.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı