Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Suriyeli Esnafların Göçü Adana’da Devam Ediyor, Mahalleler Sessizliğe Büründü

    Adana’da Esad rejiminin devrilmesi sonrası Suriyeli göçmenlerin geri dönüşü hızla devam ediyor. Şehirdeki Suriyeli sayısı 200 binden 190 bine düştü. Esnaflar dükkanlarını kapatırken, Adanalılar onlara taşınma sürecinde yardım ediyor. Mahmut İdrisoğlu, Suriyeli komşularının gitmesine hüzünle tanıklık ettiklerini belirtirken, Hasan Ferah ve Muhteşem Ahhi de ailelerinin geri döneceğini duyurdu.

    Adana'da Esad rejiminin devrilmesi sonrası Suriyeli göçmenlerin geri dönüşü hızla

    Suriyelilerin Adana’daki Göçü Devam Ediyor

    Adana’da yaşayan Suriyelilerin göçü, Esad rejiminin devrilmesiyle hız kazandı. Göçün etkisiyle, Suriyeli esnaf dükkanlarını kapatarak geri dönerken, Adanalılar da taşınma sürecinde onlara destek olmaya çalışıyor. Sokaklarda ise bir zamanlar yaşanan canlılık, yerini sessizliğe bıraktı.

    İç savaşın patlak vermesiyle Adana, Suriyelilerin en çok tercih ettiği illerden biri haline geldi. Resmi rakamlara göre şehirde, 201 bin 877 Suriyeli göçmenin bulunduğu belirtilirken, son güncellemelerle bu sayı 190 bine kadar geriledi. Suriyelilerin yoğun olarak yaşadığı Seyhan ilçesindeki Mirzaçelebi Mahallesi, bu süreçten en çok etkilenen yerlerden birisi oldu.

    Dükkanlar Boş, Kiracı Arayışı Başladı

    Suriyeli esnafların memleketlerine dönmeleriyle birlikte Mirzaçelebi Sokak ve Güney Kuşak Bulvarı’ndaki birçok dükkan boşalmış durumda. İş yeri sahipleri, kiracı arayışına girmek zorunda kalarak dükkanlarına kiralık yazıları asmak durumunda kaldı. Bir zamanlar kalabalık olan sokakta şimdi huzurlu bir sessizlik hâkim.

    Yardım Eli Adanalılardan

    Akşam saatlerinde, Suriyeli vatandaşlar eşyalarını kamyonetlere yükleyerek geri dönmek için hazırlık yapıyor. Adanalılar, bu süreçte onlara yardımcı olarak eşyalarının taşınmasına destek oluyorlar.

    Mahallede 40 yıldır esnaflık yapan Mahmut İdrisoğlu, “Suriyeli komşularımız yavaş yavaş ülkeyi terk ediyor. İçimizde hem sevinç hem de hüzün var. Aralarında gerçekten iyi insanlar da vardı. Ne kadar kişinin gittiğini tam olarak bilemiyoruz ama sayıları oldukça fazla.” şeklinde düşüncelerini aktardı.

    Geri Dönüş Planları Yapılıyor

    Suriyeli Hasan Ferah, “Biz ailece 3 ay sonra dönüyoruz. Babam burada inşaat işinde çalışıyordu. Buradaki akrabalarımızın hepsi Suriye’ye döndü.” ifadelerini kullandı. Diğer bir Suriyeli esnaf, Muhteşem Ahhi ise, “Biz 1 yıl içinde geri dönüş yapmayı planlıyoruz. Buradan birçok kişi döndü, biz de hazırlıklara başladık.” dedi.

    Adana’daki bu göç durumu, hem Suriyeli hem de Adanalı halk arasında karmaşık duygulara yol açmaya devam ediyor.