Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Suriye Devlet Başkanı Eş-Şara’nın Rusya Ziyareti ve Esad’ın İadesi Talepleri Gündemde

Suriye Devlet Başkanı Ahmed Eş-Şara’nın, Rusya’yı ziyaret ederek Beşar Esad’ın iadesini talep edeceği ifade edildi. Eş-Şara’nın, ayrıca Rusya’nın askeri varlığını da gündeme getireceği belirtildi. Esad hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkarılmıştı.

Suriye Devlet Başkanı Ahmed Eş-Şara’nın, Rusya’yı ziyaret ederek Beşar Esad’ın

Suriye Devlet Başkanı Ahmed Eş-Şara’nın Kritik Ziyareti

Suriye basınında yer alan haberlere göre, Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Eş-Şara’nın yarın Rusya’nın başkenti Moskova’yı ziyaret etmesi planlanıyor. İsimleri açıklanmayan yetkililere dayandırılan bilgilere göre, Eş-Şara, devrik lider Beşar Esad’ın yargılanması için talepte bulunacak. Ziyaret sırasında Eş-Şara’nın, Esad’ın ülkesine iade edilmesini isteyeceği belirtiliyor.

Rusya’daki Temaslar ve Askeri Varlıklar

Eş-Şara’nın Moskova’daki görüşmelerinde, Rusya’nın Suriye’deki askeri varlıkları olan Tartus Deniz Üssü ve Hmeymim Hava Üssü üzerine de değerlendirmelerde bulunacağı ifade ediliyor. Bu görüşmeler, Suriye’nin güvenlik durumu açısından büyük önem arz ediyor.

Esad’a Yönelik Gıyabi Tutuklama Kararı

Geçtiğimiz hafta, Suriye yönetimi Aralık 2024’te Rusya’ya sığınan Beşar Esad hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkarmıştı. Suriye 7. Soruşturma Mahkemesi Hakimi Tevfik el-Ali, Esad’a yönelik suçlamalar arasında kasten adam öldürme, işkence ve özgürlükten yoksun bırakma gibi ciddi ithamların bulunduğunu açıkladı. El-Ali, bu kararın, başta Dera’da 2011 yılında meydana gelen olaylar olmak üzere, rejim tarafından işlenen suçların faillerinin yargılanmasına zemin hazırlayacağını duyurdu.

Dera’da Yaşananlar ve Sonuçları

Dera’da 2011 yılında patlak veren olaylar, Suriye’deki halk hareketlerinin başlangıcını tetiklemişti. Öğrencilerin rejim karşıtı sloganlar yazdığı için gözaltına alınıp işkenceye maruz kalması, büyük halk tepkisini ve kitlesel protestoları ateşlemişti. Gösterilerin şiddetle bastırılması, her iki tarafta da kayıplara yol açmış ve ülkenin genelinde geniş bir isyan dalgası yaratılmıştı. Başlangıçta reform talepleriyle sokağa dökülen halk, zamanla rejimin devrilmesi için mücadele etmeye başlamıştı. Dera’daki bu gelişmeler, Suriye’deki iç savaşın ve insani krizlerin fitilini ateşleyerek tarihe geçmiştir.