Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde Silahlı Çatışma: 3 Ölü, 10 Yaralı
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) sınırları içinde yer alan Süleymaniye kentinde, hakkında tutuklama kararı bulunan Halk Cephesi Partisi Başkanı Lahur Şeyh Cengi ile güvenlik güçleri arasında silahlı bir çatışma meydana geldi. Olayda en az 3 kişi yaşamını yitirirken, 10’dan fazla kişinin de yaralandığı belirtildi.
Güvenlik güçleri, Lahur Şeyh Cengi ve kardeşi Polat Şeyh Cengi’nin saklandığı Lalezar Oteli’ne düzenlediği operasyonla her iki şahsı da gözaltına aldı. Tutuklama kararına itiraz eden Şeyh Cengi’ye bağlı silahlı kişilerin güvenlik güçleriyle çatışmaya girmesi sonucunda kanlı bir ambiyans yaşandı. Süleymaniye Soruşturma Mahkemesi, Cengi hakkında “Kamu güvenliği ve düzeniyle ilgili suçlamalar” kapsamında yakalama kararı çıkardı. Çatışmalar sırasında sosyal medya üzerinden mesajlar paylaşan Şeyh Cengi, kendisine yöneltilen suçlamaları “Siyasi bahaneler” olarak nitelendirdi.
IKBY Başbakanı’ndan Barış Çağrısı
Olayların ardından IKBY Başbakanı Mesrur Barzani, çatışmalara hemen son verilmesi için tüm taraflara çağrı yaptı. Barzani, “Bu olaylar bölgenin güvenliği ve istikrarına yönelik bir tehdit oluşturuyor” ifadelerini kullanarak, sorunların yalnızca yasal yollarla çözülmesi gerektiğini vurguladı.
Süleymaniye’de İHA Saldırısı
Durum gerilirken, Süleymaniye’de yeni gelişmeler yaşandı. Kentte iki insansız hava aracı (İHA) saldırısı düzenlendi. Özellikle Kürdistan Yurtseverler Başbakanı Bafel Talabani’nin Debaşan bölgesindeki evinin çevresinde yoğun ateş açıldığı ifade edildi. Shumûran olarak 2021’deki iç güç mücadeleleri sonucu Bafel Talabani tarafından görevden alınan Şeyh Cengi, Halk Cephesi Partisi’ni kurarak 2024 IKBY parlamento seçimlerine katılmış ve iki sandalye kazanmıştı.