Sudan’da Hızlı Destek Güçleri’nden 3 Aylık İnsani Ateşkes İlanı

3 Min Read

Hızlı Destek Güçleri’nden Sudan’da İnsani Ateşkes İlanı

Sudan’da orduyla çatışmalara devam eden paramiliter grup Hızlı Destek Güçleri (RSF), üç aylık bir insani ateşkes duyurdu.

İç savaş devam ediyor

2023 yılından bu yana Sudan’da ordu ile RSF arasında süren iç savaş, ülkenin dört bir yanını etkisi altına almış durumda. RSF lideri Muhammed Hamdan Dagalo, ABD Başkanı Biden ve diğer uluslararası aktörlerin girişimlerine yanıt olarak bu ateşkes kararını aldıklarını belirtti. Dagalo, “Düşmanlıkların durdurulması da dahil olmak üzere, üç ay süreyle ateşkes ilan ediyorum. Dörtlü ülkelerin (ABD, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Suudi Arabistan) ikinci tarafı ateşkese katılmaya ikna etmesini umuyoruz” şeklinde konuştu. Ayrıca RSF, sivillere yönelik ihlallerin hesabının sorulması için bir saha izleme mekanizması oluşturulmasına onay verdiğini de dile getirdi.

El-Faşir sonrası gelen karar

Hızlı Destek Güçleri’nin bu ateşkes kararı, Ekim ayı sonlarında el-Faşir şehrinin ele geçirilmesi sonrası yaşanan sivil katliamlarla ilgili büyük tepkilerin ardından alındı. RSF, Darfur bölgesi üzerindeki kontrolünü artırırken, Kordofan bölgesine yönelik saldırılarını da yoğunlaştırdı. Geçtiğimiz hafta ABD Başkanı Biden, Sudan’daki çatışmalar ve kıtlık sorununa çözüm bulmak için müdahale edeceğini duyurdu.

Ordu, teklif edilen ateşkese karşı çıkıyor

Diğer yandan, Sudan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, pazar günü yaptığı açıklamada, ABD’nin barış ve ateşkes önerisinin amacının Sudan ordusunu zayıflatmak ve RSF’nın ele geçirdiği topraklarında kalıcı hale gelmesini sağlamak olduğunu ifade etti. El-Burhan, “Herkes, bu isyancıların varlığını ya da gelecekteki bir çözümün parçası olmasını kabul etmeyecektir” dedi.

Dörtlü ülke planı

ABD, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Suudi Arabistan, Kasım ayı başında Sudan için üç aylık bir ateşkes ve ardından barış görüşmelerini içeren bir plan sunmuştu. RSF, bu planı kabul ettiğini bildirse de, Sudan ordusunun kontrolündeki bölgelere insansız hava aracı ile düzenlediği saldırılar hareketin güvenilirliğini sorgulattı.

Sudan’da iç savaşın kökenleri

Sudan’daki iç savaş, eski Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir’in 2019’da devrilmesiyle başlamış ve ardından kurulan geçici hükümetin içindeki gerilimlerle daha da tırmanmıştı. Ağustos 2019’da Abdullah Hamduk başbakanlığa getirilmiş, ancak Ekim 2021’de ordu ve RSF’nin ortak darbesiyle görevden alınmıştı. Sonrasında ekonomik kriz ve sosyal huzursuzluklar, ordu ile RSF arasında gerginliklerin artmasına neden olmuştu. 15 Nisan 2023 itibarıyla çatışmalar başlamış ve iç savaşta on binlerce insanın yaşamı yitirmiş, 14 milyondan fazla kişi de yerinden edilmiştir.

Bu Haberi Paylaş
Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version