Sudan’da Parametilerden İnsani Ateşkes İlanı
Sudan’da, orduyla çatışan Hızlı Destek Güçleri (RSF), tek taraflı olarak 3 aylık bir insani ateşkes duyurusu yaptı.
Çatışmaların Arka Planı
2023 yılı itibarıyla Sudan’da askeri güçler ve RSF arasında süregelen iç savaş, taraflar arasında derin bir bölünmeyi işaret ediyor. RSF lideri Muhammed Hamdan Dagalo, ateşkes ilanını gerçekleştirdiği konuşmasında, “Özellikle ABD Başkanı Donald Trump ve diğer uluslararası aktörlerin girişimlerine yanıt olarak, düşmanlıkların durdurulmasını içeren bir insani ateşkes duyuruyorum. Dörtlü ülkelerin (ABD, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Suudi Arabistan) diğer tarafı bu ateşkese katılmaya ikna etmesini umuyoruz” ifadelerine yer verdi. Ayrıca Dagalo, RSF’nin sahada izleme mekanizması tesis etmeyi kabul ettiğini ve örgütün, sivillere yönelik ihlallerde bulunanların hesap vermesi için kararlı olduğunu vurguladı.
Ele Geçirilen El-Faşir Şehri ve Tepkiler
Ateşkes kararı, RSF’nin Ekim ayı sonunda el-Faşir kentini ele geçirmesinin ardından, sivillere yönelik önemli katliamların ortaya çıkması üzerine gündeme geldi. Bu direnişle birlikte RSF, Darfur bölgesindeki hakimiyetini güçlendirdi ve Kordofan bölgesinde yeni saldırılar gerçekleştirmeye başladı. Geçtiğimiz hafta, ABD Başkanı Donald Trump, Sudan’daki savaşın neden olduğu kıtlığı sona erdirmek için gerektiğinde müdahale edeceğini açıkladı.
Ordu, Ateşkes Teklifine Olumsuz Yanıt Verdi
Sudan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, pazar günü yaptığı bir açıklamada, ABD’nin önerdiği ateşkes ve barış planının Sudan ordusunu güçsüzleştirerek, RSF’nin elde ettiği toprakları korumasını amaçladığını ifade etti. El-Burhan, “Hiç kimse bu isyancıların gelecekte herhangi bir çözümle yer almasına izin vermeyecektir” dedi.
Dörtlü Ülkelerden Barış Planı Önerisi
ABD, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Suudi Arabistan, Kasım başında Sudan’da 3 aylık bir ateşkes ve akabinde barış müzakere sürecini öngören bir plan sunmuştu. RSF, öneriyi kabul ettiğini belirtmekle birlikte, Sudan ordusuna ait bölgelerde bir dizi insansız hava aracı saldırısı düzenlemişti.
Sudan’daki İç Savaşın Dönüm Noktaları
2019 yılında eski Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir’in devrilmesinin ardından kurulan geçici hükümette, sivil ve askeri temsilciler bir araya gelmişti. Abdullah Hamduk, Ağustos 2019’da başbakan olarak atanmış; fakat 2021 Ekim’de ordu ve RSF’nin gerçekleştirdiği darbeyle görevinden alınmıştı. Peşi sıra, ağır ekonomik şartlar ve gerginlikler, ordu ile RSF arasında çatışmalara sebep oldu. 15 Nisan 2023’te başlayan bu iç savaş, on binlerce can kaybı ve 14 milyon insanın göç etmek zorunda kalmasına neden oldu.


