Karabük Üniversitesi'nden Yerli İnsansız Su Altı Aracı

Karabük Üniversitesi öğrencileri, 4 yıllık Ar-Ge çalışmaları sonucunda geliştirdikleri insansız su altı aracıyla TEKNOFEST 2026 finalinde birincilik mücadelesi verecek. Takım kaptanı Alperen Şabul, “Deep Dive Dynamics” adıyla bilinen ekibin, insansız su altı sistemleri üzerine yaptığı çalışmaları anlattı.

Yerli Motor ve Aydınlatma Sistemleri

Şabul, araçta kullanılan motor ve aydınlatma sistemlerinin tamamen kendi üretimleri olduğunu belirtti. Piyasada 50-60 bin lira seviyesinde satılan motorları, kendi imkanlarıyla yaklaşık 6-7 bin lira maliyetle ürettiklerini ifade eden Şabul, bu sayede ekip bütçelerini koruduklarını ve motorların sızdırmazlığını sağladıklarını vurguladı.

Dar Alanlarda Görev Yapabilme Yeteneği

Takımın geliştirdiği “MiniRov” aracı, dar alanlarda görev yapabilecek şekilde tasarlandı. Şabul, bu araçla kanalizasyon borularının ve su altı kaynaklarının uygunluğunu test edebilmek için çalışmalar yaptıklarını aktardı.

TEKNOFEST 2026 Hedefi

Takımın TEKNOFEST sürecinde, ön tasarım ve kritik tasarım raporları gibi aşamalardan geçtiğini belirten Şabul, 89,33 puan aldıklarını ve şu anda finalist olduklarını söyledi. Yarışmaya katılacakları için heyecanlı olduklarını ifade eden Şabul, hedeflerinin birincilik elde etmek olduğunu belirtti.

Yarışmaların Öğrencilere Katkısı

Yazılım kaptanı Yasin Dırmıkcı, aracın görüntü işleme ve otonom keşif gibi iki temel görevi olduğunu söyledi. Yarışmaların öğrencilere önemli deneyimler kazandırdığını dile getiren Dırmıkcı, mezuniyet sonrası iş bulma şanslarını artırdığını ifade etti.

Karabük Üniversitesi'nin öğrencileri, geliştirdikleri insansız su altı aracıyla hem akademik hem de pratik alanda önemli bir adım atmayı hedefliyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı