Söke Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden Önemli Başarılar
Söke Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, bu yılki Uluslararası MEB Robot Yarışması’na Serbest Proje ve Otonom Araç kategorilerinde toplam üç proje ile katılarak Aydın’ı başarılı bir şekilde temsil etti.
Uluslararası Yarışma Detayları
Millî Eğitim Bakanlığı tarafından organize edilen bu yılki 17. Uluslararası MEB Robot Yarışması, 21-24 Mayıs 2025 tarihleri arasında Kayseri’de yapıldı. Yarışmada, Türkiye’nin 81 ilinden ve 14 farklı ülkeden toplamda 10 bin 508 katılımcı yer aldı. Etkinlikte sergilenen toplam 3 bin 903 proje, robotik ve yapay zekâ başta olmak üzere çeşitli alanlardaki genç yetenekleri bir araya getirdi. Söke Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, bu organizasyon kapsamında etkileyici sonuçlar elde etti.
Serbest Proje Kategorisindeki Başarılar
Söke’den katılan projelerden biri, Serbest Proje Kategorisi’nde 29. olarak “Güvenli Araç Kiti” ile kendine dikkat çekti. Bu proje, araçların içine entegre edilen alkol sensörleri sayesinde sürücünün alkollü olması durumunda aracın çalışmasını otomatik olarak engellemektedir. Ayrıca, ısı ve hava kalitesi gibi çevresel etkenler sürekli izlenmekte ve belirlenen değerlerin aşılması durumunda sürücüye sesli ve görsel uyarılar yapılmaktadır. Bu sistem, trafik güvenliğine büyük katkı sağlama hedefiyle geliştirildi ve jüri tarafından oldukça beğenildi.
Serbest Proje Kategorisi’nde 38. olan diğer bir proje ise “Sağlık Takip Bilekliği”. Bu cihaz, epilepsi ve panik atak hastalarına yönelik olarak tasarlandı; nöbet öncesindeki fizyolojik belirtileri saptamak için sensörler kullanıyor. Potansiyel bir atak durumunda kullanıcı ve tanımlı yakınlara anında bilgilendirme gönderiyor. Bu proje, sağlık teknolojileri ile giyilebilir teknolojileri bir araya getirmesi açısından dikkat çekti.
Otonom Araçta Yenilikçi Çalışma
Otonom Araç Kategorisi’nde ise 35. sırada yer alan proje, çizgi izleme, nesne tanıma ve engelleri aşma kabiliyetine sahip bir akıllı aracı kapsamaktadır. Geliştirilen bu araç, sürücüsüz otomobillerin temel prensiplerini uygulayarak özgün bir çalışma sergiledi.
Projelerin geliştirilmesinde öğretmenler Sinem Güraslan ve Hürgün Gergün’ün desteğini alan öğrenciler, ağır bir çaba ile bu başarıyı elde etti.
Söke Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Ali Keskin, yarışmanın ardından yaptığı değerlendirmede “Bu tür ulusal ve uluslararası organizasyonlarda öğrencilerimizin bilimsel ve teknolojik projelerle yer alması, hem bireysel gelişimleri hem de ülkemizin geleceği açısından büyük bir önem taşıyor. Tüm öğretmen ve öğrencilerimizi bu emekleri için kutluyorum.” ifadelerini kullandı.