Mobil Mamografi Aracı ile Meme Kanseri Taramalarında Artış
Sivas Valiliği önderliğinde yürütülen projeyle, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından hizmete sunulan mobil mamografi aracı, kadınlar arasında sıkça rastlanan meme kanseri taramalarında dikkate değer bir artış sağladı. Şehrin genelinde gerçekleştirilen tarama sayısında %148 oranında bir yükseliş kaydedildi ve toplamda 9 bin 450 kişiye kanser taraması yapıldı.
Erken Teşhis için Mobil Mamografi Hizmeti
Sivas Valiliği, kadınlarda yaygın olarak görülen meme kanserinin erken teşhisi amacıyla mobil mamografi cihazı temin etti. Şifa Projesi çerçevesinde kent merkezi, ilçeler ve köylerde yaşayan kadınlar için bu mobil tarama aracı devreye alındı. 2023 yılında sadece 3 bin 280 tarama yapılırken, bu sayı 2024 Kasım ayında hizmete başlayan mobil araç sayesinde 7 bin 404’e ulaştı. 2025 yılı itibarıyla ise bu sayı 9 bin 450’ye çıkarak 384 kadında pozitif sonuç raporlandığı bildirildi. Pozitif sonuç veren kadınlar, Numune Hastanesi Tarama Sonrası Teşhis Merkezi’ne yönlendirildi. Mobil tarama aracı sayesinde kanser teşhisi konulan 28 hasta, erken tedavi imkanına ulaştı.
Meme Kanseri Farkındalık Ayı Etkinlikleri
Mobil tarama aracı, Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında Sivas Devlet Hastanesi önünde hizmet vermeye başladı. Aracı ziyaret eden Sivas Valisi Dr. Yılmaz Şimşek, görevliler ve vatandaşlarla sohbet ederek tarama konusundaki bilgileri paylaştı.
Vali Yılmaz Şimşek, İhlas Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, “Ekim ayı, Meme Farkındalık Ayı. Bu bağlamda ilimizde çeşitli etkinlikler düzenliyoruz. Amaçlarımızdan biri, meme kanseri konusunda toplumsal bir bilinç oluşturmak. Kadınlarımızı bilgilendirip bilinçlendirerek, erken tanı olmaları konusunda farkındalık yaratmak” dedi.
Projeden Olumlu Sonuçlar
Sivas’ın geniş coğrafyası nedeniyle, kırsal kesimde yaşayan bireylerin bu tür sağlık hizmetlerinden daha az faydalandığını vurgulayan Vali Şimşek, “Toplamda 1234 köyümüz mevcut. Kırsalda yaşayan vatandaşlarımızı bu koruyucu sağlık hizmetlerinden yararlandırmayı hedefledik. Projeye bir yıl önce başladık ve gelinen noktada tarama sayılarında önemli bir artış gözlemledik. Tarama sayılarında %148 oranında bir artış sağladık. Kadınlarımız böylece erken teşhis ile tedavi sürecine başlanmış oluyor. Projeye destek veren tüm sağlık çalışanları ve yöneticilere teşekkür ediyorum” ifadesini kullandı.
Vali Yılmaz Şimşek, aracın içinde yaptıkları incelemelerde sağlık çalışanları ve vatandaşlarla birlikte 58 pembe balon bıraktı.



 
					
				