Sırbistan’da, çoğunlukla öğrenci gruplarından oluşan iktidar karşıtı protestocular, devlet televizyonunun kapatılması talebiyle söz konusu binayı abluka altına aldı.
Belgrad’da, göstericiler Sırbistan Devlet Radyo ve Televizyonu (RTS) ve Voyvodina Radyo ve Televizyonu (RTV) binalarını çadırlarla kuşatarak eylemlerini sürdürdüler. Protestocular, Sırbistan kamuoyuna, bu medyaların eylemlerini ve protestolarını görmezden gelmekle suçladıkları için binaların çevresini kapattı. Üçüncü gününe giren gösterilerde, bazı RTS çalışanları polis müdahalesi ile binaya girebildi. Çatışmalar sırasında göstericiler, polise direnebilmek için destek çağrısında bulundu. Barışçıl bir tutum sergilemek isteyen eylemciler, ellerini havaya kaldırarak bunu gösterdiler.
Novi Sad’da da benzer bir protesto eylemi düzenlendi. Buradaki üniversite öğrencileri de RTV binasını abluka altına aldı. Belgrad ve Novi Sad’daki protestoların talepleri karşılanana kadar devam edeceği belirtildi. Göstericilerin talepleri arasında, medyayı denetleyen Dijital Medya Düzenleme Kurulu’nun tamamen değiştirilmesi veya RTS ve RTV’nin kapatılması var. Eylem, bu binaların yanı sıra RTS’ye ait stüdyolarda da programların aksamalarına yol açtı.
RTS yönetimi, abluka eylemini yasa dışı olarak nitelendirirken, kamu çalışanlarının görevlerini yapmalarının engellenmesinin kabul edilemez olduğunu ifade etti. RTV Genel Müdürü Goran Karadzic ise bu durumu “terörizm” olarak tanımladı.
Sırbistan’da, mart ayında RTS ablukaya alınmış, bu eylem 20 saat ile sınırlı tutulmuştu. Protestolar, 1 Kasım 2024’te Novi Sad’daki tren istasyonu girişindeki bir çöküş sonrası 15 kişinin hayatını kaybetmesiyle patlak vermişti. Uzun süreli eylemler neticesinde Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, kabinede köklü bir revizyon gerçekleştireceğini duyurmuş, ertesi gün Başbakan Milos Vucevic istifasını açıklamıştı. İstifaların ardından protesto gösterileri devam ederken, Cumhurbaşkanı Vucic, yeni hükümeti 6 Nisan’da hekim ve akademisyen Djuro Macut’a kurma görevini verdi. Ayrıca, protestolar karşısında, Belgrad’da büyük bir destek mitingi düzenleyerek “renkli devrimin” başarısız olduğunu açıkladı.