Sinop’ta engelli çocuklar için erişilebilir eğitim imkanı sunan “Dijital Dünyada Herkese Kitap” projesi hayata geçirildi

Sinop’la, “Dijital Dünyada Herkese Kitap” projesi, Sinop Üniversitesi ve Üreten Çocuklar Derneği iş birliğiyle engelli çocukların eğitimine erişimi artırmayı amaçlıyor. Psikolog Besim Ogelman, görme ve işitme engelli çocuklar için yapay zeka ile hazırlanacak betimlemeleri ve işaret dili çevirilerini vurguladı.

Sinop'la, "Dijital Dünyada Herkese Kitap" projesi, Sinop Üniversitesi ve Üreten

Sinop’ta engelli çocukların eğitimde daha erişilebilir olmasına katkı sağlamak amacıyla, Sinop Üniversitesi Okul Öncesi Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliği ile Üreten Çocuklar Derneği tarafından yürütülen “Dijital Dünyada Herkese Kitap” adlı proje hayata geçirildi. Bu inisiyatif, Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı’nın destekleriyle gerçekleştiriliyor.

Proje, öncelikle işitme ve görme engelli çocuklara yönelik dijital materyal üretimi ile ön plana çıkıyor. Kapsamında, okul öncesi öğretmen adaylarına betimleme üzerine eğitimler verildi. Eğitimin ardından öğretmen adayları, yazdıkları özgün masalları ve bu masallara uygun karakterleri yaratarak görsel malzemeler hazırladı. Hazırlanan hikayeler daha sonra yapay zeka kullanılarak betimlenmeye başladı.

Proje hakkında bilgi veren psikolog Besim Ogelman, “Katılımcılar kendi yazdıkları hikayeleri yapay zeka aracılığıyla görsellere dönüştürüyor. Bu masalları görme engelli çocukların anlayabilmesi için betimlerken, işitme engelli bireyler için de işaret diline çeviriyoruz. Buradaki amacımız, masalların her iki grup için de ulaşılır olmasını sağlamak. Yapay zeka ile öğretmen adaylarına bu becerileri kazandırarak, gelecekte bu becerileri kullanacakları ortamlarda çocuklara daha kolay ulaşmalarını istiyoruz. Eğitim süreci, temel yapay zeka programlarının tanıtımından başlayıp, grafik ve video üretimi, müzik ekleme ve betimleme aşamalarını içeriyor. Böylece tüm çocukların bu masallara erişimini sağlamak istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Bilişim teknolojileri uzmanı İrfan Sivri de projede üretilen hikayelerin işitme ve görme engelli çocuklar için özel olarak betimleneceğini ve işaret diline çevrileceğini belirtti. Proje ile dijital masalların, görsel ve işitsel engellilere uygun formatlarda hazırlanarak çocukların eşit eğitim fırsatlarına sahip olmaları hedefleniyor.