Singapur’da Uyuşturucu Suçlarından 2 Kişi İdam Edildi
Son iki gün içinde Singapur, uyuşturucu suçları nedeniyle 3 kişiyi idam cezasına çarptırdı. Uyuşturucu ile sert bir mücadele yürüten Singapur, bu bağlamda en ağır ceza uygulamalarından birini benimsemiş durumda. İdam edilenler arasında, 21 Kasım 2013 tarihinde Malezya’dan 301,6 gram eroin taşıdığı iddia edilen sürücü Saminathan Selvaraju da bulunuyor. Selvaraju, suçu işlediğini reddederken, kendisine ait olmayan bir imza ile bu suçlamayla karşılaştığını belirtti. Ancak savunması mahkeme tarafından kabul edilmedi ve Perşembe günü idam cezası uygulandı.
Saminathan, römorkunu kullandığı sürede uyuşturucuların Singapur’a geleceği konusunda bir açıklama yapmadı; sadece birkaç kişinin aynı aracı kullandığını iddia etmekle yetindi.
2003 Yılından Bu Yana En Yüksek İdam Sayısı
Uyuşturucu suçları nedeniyle idam edilen 3 kişi ile birlikte, bu yıl Singapur’da idam cezasına çarptırılan toplam kişi sayısı 17’ye ulaştı. Yetkililer, son rakamların 2003 yılından bu yana görülen en yüksek rakam olduğunu belirtmekte.
Ülkede uyuşturucu suçlarına karşı uygulanan ölüm cezasına ilişkin anayasal itirazın bir hafta içinde değerlendirileceği öğrenildi. Eğer bir değişiklik yapılırsa, 15 gramdan fazla eroin, 30 gramdan fazla kokain, 250 gramdan fazla metamfetamin ve 500 gramdan fazla esrar ticareti yapanlar için idam cezası uygulanmaya devam edecek. Ancak, Singapur’daki zorunlu ölüm cezasına karşı çıkan yedi aktivist, bu uygulamanın anayasa ile güvence altına alınmış yaşam hakkı ve eşitlik ilkelerini ihlal ettiğini savunuyor. Hükümet, idam cezasının kaldırılmasının doğurabileceği olası olumsuz sonuçları gündeme getiriyor.


