Silivri’de Buğday ve Kanola Hasadı Başladı: İstanbul’un Tarımsal Gücü Vurgulandı

İstanbul’un Silivri ilçesinde buğday ve kanola hasadı törenle başlatıldı. İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, Silivri’nin tarımsal üretimde önemi ve desteklerin yüksekliğine dikkat çekti. 2024 yılı itibarıyla Silivri, İstanbul’un buğday ve kanola üretiminin büyük kısmını karşılamaktadır.

İstanbul'un Silivri ilçesinde buğday ve kanola hasadı törenle başlatıldı. İstanbul

Silivri’de Buğday ve Kanola Hasadı Resmen Başladı

İstanbul’un Silivri ilçesinde, Gazitepe Mahallesi’nde buğday ve kanola hasadı için ilk adımlar atıldı. Törene katılan İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, vatandaşlarla birlikte hasat heyecanını paylaştı.

Silivri’nin Tarımsal Önemi Vurgulandı

Parıldar, etkinlikte yaptığı konuşmada, Silivri’nin sadece İstanbul’un değil, aynı zamanda Türkiye’nin tarımsal üretiminde önemli bir yer tuttuğunu ifade etti. Bakanlığın sürdürülebilir tarım hedefleri doğrultusunda İstanbul’da etkili bir üretim modeli oluşturduklarını belirten Parıldar, “İlimizde, buğday, arpa, ayçiçeği, kanola, nohut, kuru fasulye ve yem bitkileri için toplamda 675.828 dekar alan ekildi. İstanbul’daki işlenen tarım alanının 746.139 dekar olduğu düşünüldüğünde, bu oranın Silivri’de yüzde 96,7 gibi yüksek bir seviyeye ulaştığını gururla açıklıyorum” dedi.

Silivri’den Gelen Üretim Verileri

2024 yılı itibarıyla İstanbul’da 308.967 dekarlık alanda toplam 135.753 ton buğday üretildiğini belirten Parıldar, bunun yaklaşık 80 bin tonunun Silivri’den elde edildiğini kaydetti. Kanola üretimi açısından da Silivri’nin İstanbul genelinde yüzde 75’lik bir paya sahip olduğunu ve 5.600 tonluk üretimi ile sektörde öne çıktığını dile getirdi. Parıldar ayrıca, 2025 yılında kanola ekim alanlarının İstanbul’da yüzde 90 oranında artarak 40.907 dekara ulaşmasının beklendiğini, bunun çiftçilerin gösterdiği ilginin bir göstergesi olduğunu ifade etti.

Silivri’nin Tarım Alanındaki Yüzde 60’lık Payı

İstanbul’un toplam tarım arazisinin yaklaşık 868.850 dekar olduğunu ifade eden Parıldar, bunun 390.377 dekarının Silivri’de bulunduğunu belirtti. Silivri’nin, İstanbul’da tarla bitkileri üretiminin yüzde 60’ından fazlasını tek başına karşıladığını vurguladı. Ayrıca, tarımsal destekler konusuna da değinen Parıldar, 2024 yılı içinde İstanbul genelinde çiftçilere 470,5 milyon TL destek ödendiğini, bu tutarın 263,4 milyon TL’sinin Silivri’ye ulaştığını vurguladı.

Anız Yangınlarına Karşı Uyarılar

Anız yangınları konusunda çiftçilere uyarılarda bulunan Parıldar, Arnavutköy ve Silivri’de meydana gelen yangınlarda toplamda 337 dekar alanın zarar gördüğünü belirtti. Bu tür olayların önüne geçmek için eğitim ve denetimlerin artırılacağını belirten Parıldar, üreticilere TARSİM sigortası yaptırmalarını önererek, “Doğal afetlere karşı alınabilecek en etkili önlem bu sigorta sistemidir” dedi.