Bakan Yerlikaya’nın Siber Güvenlik Açıklamaları
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Siber ortamda bulunan sistemlerin, potansiyel saldırılara karşı korunması büyük önem taşımaktadır” ifadesinde bulundu.
Bakan Yerlikaya, Jandarma Genel Komutanlığı’nın düzenlediği “PARS-2025 Siber Güvenlik Tatbikatı” etkinliğine katıldı. Burada gerçekleştirdiği konuşmada, güvenlik anlayışının artık farklı bir boyuta evrildiğine dikkat çekerek, “Nereden, ne zaman ve nasıl geleceği belirsiz tehditler, uluslararası çatışmaların gölgesindeki geleneksel güvenlik anlayışında önemli bir kırılmaya yol açmıştır. Güvenlik paradigması, yalnızca fiziksel tehditler ve askeri saldırılara odaklanan klasik güvenlik anlayışını tamamen reddetmeksizin, siber tehditleri de kapsayan, çok boyutlu ve karmaşık bir yapıya dönüşmüştür” şeklinde açıklamada bulundu.
Siber Güvenlik Ulusal Güvenliğin Temel Bir Parçasıdır
Yerlikaya, siber güvenliğin artık sadece bir güvenlik alanı olmaktan çıkıp, ulusal güvenliğin ayrılmaz bir parçası haline geldiğini ifade etti. Bakan, “Siber güvenlik, dijital bağımsızlığımızın kalbini temsil etmekte ve devletimizin dijital egemenliğini koruyan bir yapı haline gelmiştir. Günümüz dijital çağında teknoloji o kadar hızlı ilerliyor ki, her saniyede milyonlarca siber saldırı meydana gelmektedir. Bu durum, bilgi ve iletişim teknolojilerinin hayatımızda iyice yer edinmesiyle birlikte, siber suçların küresel bir salgın olma potansiyelini barındırdığı anlamına geliyor” dedi.
Yapay zeka araçlarının kötüye kullanımının, siber tehditleri sürekli olarak yıkıcı bir güce dönüştürdüğünü belirten Yerlikaya, dünya genelinde 5,5 milyar insanın çevriminin bulunduğunu vurguladı. Bu durumun, dünya nüfusunun yarısının siber suç mağduru olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu anlamına geldiğini kaydetti.
Her Türlü Siber Tehdide Karşı Teyakkuz Halindeyiz
Siber güvenliği artırma amacıyla 8 Ocak 2025 tarihinde Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Siber Güvenlik Başkanlığının kurulduğunu hatırlatan Bakan Yerlikaya, sözlerine şöyle devam etti: “Etkin bir siber savunma kapasitesi oluşturmanın amacı, siber ortamda gerçekleşebilecek her türlü saldırıya karşı gerekli önlemleri almak ve olası zararlı yazılımların etkilerini önlemektir. İçişleri Bakanlığı olarak her türlü siber tehdide karşı hazırlıklıyız. Siber direncimizi artırmak için kararlı ve kapsamlı çalışmalar yürütüyoruz. Jandarma Genel Komutanlığı tarafından 16-20 Haziran 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan ‘Siber Güvenlik Tatbikatı’ da bu çalışmalarımızın bir parçasıdır. Bu tatbikatta oltama saldırısı, fidye yazılımı saldırısı, USB üzerinden gerçekleştirilen saldırılar gibi altı farklı senaryo üzerinden mevcut siber savunma yeteneklerimizi test edeceğiz.”