Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Samsun’da Fındık Rekolte Tahmin Çalışmaları Sürüyor, İl Müdürü Sağlam’dan Açıklamalar Geldi

Samsun’da fındık rekolte tahmin çalışmaları 13 ilçede devam ediyor. 2025 yılı için yapılan çalışmalarda 87 örnek bahçede fındık sayımı yapılıyor. Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, zararlılarla mücadeleye dikkat çekerek, üreticilerin bilinçli koruma yöntemleri kullanmalarını vurguladı.

Samsun'da fındık rekolte tahmin çalışmaları 13 ilçede devam ediyor. 2025

Samsun’da Fındık Rekolte Tahmin Çalışmaları Devam Ediyor

Türkiye’nin fındık üretiminde Ordu’nun ardından ikinci sırada yer alan Samsun, 2025 yılı fındık rekoltesini tahmin etmek üzere 13 ilçede detaylı çalışmalara devam ediyor.

Samsun genelinde 1.249.679 dekar büyüklüğünde alanda, yaklaşık 50.000 çiftçi fındık üretimi gerçekleştiriyor. 26 Haziran’da başlayan rekolte tahmin çalışmaları kapsamında, illerindeki 13 fındık üretim bölgesinde belirlenen 87 örnek bahçede 450 dalda “çotanak sayımı” yöntemiyle veri toplanıyor. Çalışmalar, sahil, orta ve yüksek kuşaklar dahil farklı yükseklik seviyelerinde gerçekleştiriliyor ve fındık çeşitlerinin yoğunluk oranlarına göre yönlendiriliyor.

Çalışmalara, Tarım ve Orman Bakanlığı, ticaret borsaları, ziraat odaları ile bölgedeki ilgili müdürlük temsilcileri destek veriyor.

İbrahim Sağlam: “Fındık Stratejik Bir Ürün”

Bugün Salıpazarı ilçesindeki bir rekolte bahçesinde yapılan değerlendirme toplantısına katılan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, yürütülen çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu. Sağlam, “Fındık ilimiz açısından kritik bir üründür. Rekolte tahmin çalışmalarını hassas bir şekilde yürütmekteyiz” dedi.

Ayrıca, 2019 yılından bu yana fındık gibi birçok tarım ürününde zarar veren kahverengi kokarca zararlısı ile mücadelenin, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın oluşturduğu “Kahverengi Kokarca Eylem Planı” çerçevesinde devam ettiğini dile getiren Sağlam, Temmuz ayının başlarının mücadele açısından hayati bir dönüm noktası olduğunu vurguladı. Üreticilerin, genç nimf döneminde ruhsatlı bitki koruma ürünleriyle zamanında müdahalelerde bulunarak zararlının popülasyonunu kontrol altına almalarının büyük önem taşıdığına dikkat çekti.

2025 yılının fındık üreticileri açısından verimli ve bereketli bir yıl olmasını temenni eden Sağlam, Türkiye’nin fındık ihracatından yüksek kazanç sağlamasını umut ettiğini ifade etti.