Samsun Yurt Savunma (SYS) Grup’a bağlı olan CANiK’in Litvanya’da gerçekleştirdiği atış gösterisi, dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Türk savunma sanayisinin önde gelen aktörlerinden biri olan CANiK, bağlı bulunduğu SYS Grup ile birlikte, Nurol Makina ile güçlerini birleştirerek yurtdışında büyük bir başarıya imza attı. İki Türk firması, Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta düzenlenen Live Firing Show etkinliğinde, modern zırhlı araç teknolojilerini ve yenilikçi silah sistemlerini sergileyerek uluslararası alanda dikkat çekti. 12’den fazla ülkeden gelen katılımcılar, etkinlikte CANiK ve Nurol Makina’nın sunduğu ileri düzey teknoloji çözümlerini yerinde görme şansını yakaladı. SYS Grup’un şirketleri UNIROBOTICS ve AEI Systems ile ortaklaşa düzenlenen bu etkinlikte, Nurol Makina, NMS 4×4 zırhlı aracına entegre edilen iki farklı yüksek teknoloji sisteminin canlı atışlarını sergiledi.
Live Firing Show’a ikinci kez katılan Nurol Makina, NMS 4×4 platformu üzerindeki TRAKON 30 Uzaktan Komutalı Silah Sistemi (UKSS) ile üstün hareket kabiliyeti ve yüksek koruma düzeyiyle dikkat çekici bir atış performansı sundu. TRAKON 30’da kullanılan 30x113mm VENOM LR Düşük Geri Tepmeli Orta Kalibre Top ise, SYS Grup’un İngiltere merkezli firması AEI Systems tarafından üretildi. Düşük geri tepme ve ayarlanabilir atım hızı özellikleri sayesinde birçok platforma kolayca entegre edilebilen VENOM LR, 2000 metre etkili menzil sunarak yüksek görev esnekliği sağlıyor. Bu entegrasyon, Nurol Makina’nın zırhlı araç alanındaki hassasiyetini, ateş gücünü ve görev uyumunu sergileyen ileri teknolojik seviyesine işaret ediyor.
Etkinlikte ayrıca, Nurol Makina’nın ILGAR Akıllı Dolanan Mühimmat Sistemi de tanıtıldı. Modern savaş koşullarına uygun olarak tasarlanan ILGAR, 1,5 kg ağırlığında (savaş başlığı dahil), 120 km/saat seyir hızına ve 20 km etkili menzile sahip. 400 gramlık çok amaçlı harp başlığı, 200 mm zırhı aşabilme kapasitesi sunarken, tekrar kullanılabilir lançer sistemi ile operasyonel maliyetleri önemli ölçüde azaltıyor. NMS 4×4 platformuna entegre edilen ILGAR ile taktik etkinlikler ve sahada esneklik açısından önemli avantajlar sağlanıyor. Bu gelişmeler, CANiK’i de bünyesinde barındıran SYS Grup ile Nurol Makina’nın, taktik etkilik ve stratejik esneklik sunan çağdaş çözümler geliştirme yeteneklerini bir kez daha ortaya koyuyor.
SYS Grup – CANiK Genel Müdürü Cahit Utku Aral, dünya genelinde farklı etkinliklerde yetenek gösterimleri ve pazarlama faaliyetleri gerçekleştirdiklerini belirterek, bu süreçlerin güçlü ekipler ve geniş uluslararası ortaklıklarla hayata geçirildiğine değindi. Aral, NATO ve Avrupa Birliği ülkelerine başarılı ihracatlar gerçekleştiren gücü firmalarla yürütülen iş birliğinin önemini vurguladı. Live Firing Show’daki iş birliğine de değinen Aral, “SYS Grup’taki tüm şirketlerimizle oluşturduğumuz güçlü ekosistem, sektör paydaşlarının ihracat potansiyelini artırmakta ve ülkemizi çeşitli coğrafyalarda başarıyla temsil etmemize katkı vermektedir. NMS 4×4, TRAKON 30 ve VENOM LR kombinasyonu, modern askeri operasyonların ihtiyaçlarını karşılamak için ileri düzey çözümler sunuyor. Bu tür entegrasyonlar, uluslararası pazarlarda pozisyonumuzu güçlendiriyor. Her biri kendi kategorisinde öncü olan bu sistemler, savunma sanayimiz için yeni ihracat olanakları sunmaktadır. Bu birlikteliklerden aldığımız güçle, Türkiye’yi uluslararası alanda daha ileriye taşımak ve sürdürülebilir ticari başarılar elde etmek için kararlılıkla devam edeceğiz.” sözlerini dile getirdi.