Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu’ndan Çin İhtiyaçlarına Karşı Ulusal Ticaret Stratejisi Çağrısı

    Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Çin’in sektörel nüfuzunun artığını vurgulayarak ulusal ticaret stratejisinin gerekliliğini belirtti. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Samsun’a 468 milyar TL yatırım yapıldığını ve istihdamın 32,6 milyona ulaştığını ifade etti.

    Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Çin’in sektörel nüfuzunun artığını

    STK’larla İstişare Toplantısında Ticaret Bakanı Ömer Bolat Açıklamalarda Bulundu

    Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın katıldığı ‘STK’larla İstişare Toplantısı’nda, Çin’in mevcut kapasite fazlasıyla birçok sektörde hakimiyet kurduğuna dikkat çekerek, “Ulusal ticaret stratejisi geliştirilmesi gerekiyor, bu bir tehdit haline geldi.” ifadelerini kullandı.

    Bakan Bolat, toplantı sırasında Samsun’a AK Parti hükümetleri döneminde gerçekleştirilen 468 milyar TL’lik kamu yatırımlarını açıkladı. Bu yatırımlar içerisinde 35 milyar TL eğitim, 15 milyar TL sağlık (900 yataklı Samsun Şehir Hastanesi ve 350 yataklı Atakum Devlet Hastanesi inşaatlarının sürdüğü), 77 milyar TL ulaştırma, 57 milyar TL tarım ve orman, 89 milyar TL enerji, 70 milyar TL çevre ve şehircilik, 79 milyar TL ise sosyal yardımların bulunduğunu kaydetti.

    Çin Tehdidi ve Sektörel Destek Talebi

    Murzioğlu, salonda yaptığı konuşmada özellikle tekstil, konfeksiyon, mobilya gibi emek yoğun sektörlerde yaşanan olumsuzlukları ele aldı. Söz konusu sektörler için acil destek programlarının hayata geçirilmesi, SGK teşviklerinin tüm firmalar için uygulanması ve KOSGEB desteklerinden KOBİ tanımının dışındaki şirketlerin de faydalanabilmesi gerektiğini vurguladı. Murzioğlu, artık Çin kaynaklı tehdidin ciddiye alınması gereken bir aşamaya geldiğini ifade ederek, “Çin, sadece fiyat üzerinden değil, kapasite fazlası ile tüm sektörlere sızıyor. Hedef alınan alanlar arasında demir-çelik, tekstil, otomotiv, makine, güneş panelleri, oyuncaklar ve beyaz eşyalar yer alıyor. Bu bir kapasite ihracatı stratejisi ve biz henüz buna karşı bir ulusal ticaret stratejisi geliştiremedik.” dedi.

    Geçmiş Başarılar ve İhracat Hedefleri

    Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, gelişen organize sanayi bölgeleri sayesinde şehrin önemli bir üretim merkezi haline geldiğini ifade etti. Doğan, “Samsun’un 1,5-1,6 milyar dolarlık ihracat rakamlarının 5 milyar dolara ulaşması kimseyi şaşırtmayacaktır. Sadece biraz daha çaba göstermemiz gerekiyor.” dedi.

    Samsun Valisi Orhan Tavlı ise iş dünyasının Türkiye Yüzyılı hedeflerine olan katkısını vurgulayarak, Samsun’u bu yeni yüzyılın parlayan yıldızı yapma çabasında olduklarını açıkladı.

    Toplantının ardından basına kapalı olarak devam ettiği öğrenildi.

    Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı