Gıda Ürünlerinde Haksız Fiyatlandırmalara Karşı Önlemler
Samsun Ticaret İl Müdürü Kürşat Turpçu, esnafa önemli bir uyarıda bulunarak, ambalajlayarak doğrudan satışta bulundukları gıda ürünlerinde dara düşümlerinin yapılması gerektiğini belirtti. Turpçu, haksız fiyatlandırma yapan işletmelere karşı sıkı idari yaptırımlar uygulanacağını vurguladı.
Tüketici Haklarını Koruma Amacıyla Denetim Süreci
Açıkta satılan ürünlerde dara düşürülmemesi sebebiyle uyarıda bulunan Turpçu, “Samsun Ticaret İl Müdürlüğü olarak, tüketicilerin ekonomik menfaatlerini korumak ve piyasalarda fiyat şeffaflığını artırmak amacıyla denetimlerimizi düzenli bir şekilde devam ettiriyoruz.” dedi. Ek olarak, 11 Ekim 2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Fiyat Etiketi Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikler ile açıkta satılan ürünlerin dara miktarının düşürülmesinin zorunlu hale getirildiğini dile getirdi.
Bu yeni düzenleme ile birlikte; işletmelerin açık halde sattıkları ürünlerin net miktarlarının belirlenmesinde daraların düşürülmesi mecburiyeti olacağını ifade eden Turpçu, bu uygulamanın amacının tüketicilerin yalnızca satın aldıkları ürünlerin ağırlığı kadar ödeme yapması olduğunu belirtti. Böylece, haksız fiyatlandırmanın önüne geçilerek adil bir ticaret ortamının sağlanmasına katkı sunulacağı belirtildi.
Esnafa Düşen Sorumluluklar
Samsun Ticaret İl Müdürü, esnafın sonradan ambalajlayarak satışa sundukları gıda ürünlerinde dikkatli olunması gerektiğini ifade etti. Turpçu, bu kurallara uymayan işletmelere Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği ve Fiyat Etiket Yönetmeliği çerçevesinde ağır idari yaptırımların uygulanacağı konusunda esnafı uyardı.
Sonuç olarak, tüketicilerin ekonomik çıkarlarını koruma amacıyla geliştirilen bu düzenlemelerin, piyasa şartlarında adil bir rekabeti teşvik edeceği öngörülmektedir.
ESNAFIN SONRADAN AMBALAJLAYARAK DOĞRUDAN SATIŞA SUNDUKLARI GIDA ÜRÜNLERİNDE DARA DÜŞÜMLERİNİN YAPILMASI HASSASİYET GÖSTERMELERİ HATIRLATILDI


