Samsun’daki İlkadım İlkokulu’nun öğrencileri, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla savaşlardan etkilenen çocuklara destek vermek için UNICEF’e toplamda 55 mektup yazdı. Öğrenciler, “Savaş dursun, çocuklar özgürce oyun oynayabilsin” mesajını iletti.
Bu özel gün, Mustafa Kemal Atatürk tarafından tüm çocuklara hediye edilen 23 Nisan’ın ruhuna uygun olarak, Samsun’da anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. İlkadım İlkokulu’ndaki çocuklar, “Çocuk Hakları Yaşatır” temasıyla başlattıkları uygulama çerçevesinde, savaş mağduru akranlarına yardım eli uzatmayı amaçladılar.
Minik öğrenciler, öğretmenleriyle birlikte UNICEF Türkiye Temsilciliği’ne yönelik toplam 55 mektup kaleme aldı. Yazılan mektuplarda, savaşın etkilerinden mustarip çocukların karşılaştığı güçlükler vurgulandı ve “Gözyaşı ve kan dursun, çocuklar okula gidebilsin, sokaklarda özgürce oynayabilsin” mesajı verildi.
Öğrencilerin yazdığı duygusal ifadeler arasında, “Kırık kalemlerle tamamlanmamış resimler, oynanmamış oyuncaklar, kanla lekelenmiş kıyafetler, kaybolan ayakkabılarla dolu sokaklar, ağlayan anneler ve çocukların acıları bitsin” gibi sözler yer aldı.
İlkadım İlkokulu yönetimi, projenin amacını belirterek, “23 Nisan’ın anlamına uygun olarak çocuklarımızda uluslararası kardeşlik bilinci oluşturmayı hedefledik. Onlara haklarını savunmayı ve merhameti öğretirken, dünya çocuklarına da umut olmayı amaçladık” açıklamasını yaptı. Projeye katılan öğrenciler, de “Filistinli arkadaşlarımızın sesini duyurmak bizim için gurur verici” ifadelerini kullandı.
Gönderilen mektuplarda, uluslararası kuruluşlara ve devletlere çocuk hakları ihlallerine karşı hızlı tepki gösterilmesi için çağrıda bulunuldu. Öğrenciler, “Bir çocuğun gözyaşı, tüm insanlığın utancıdır ve bir çocuğun gülümsemesi en masum duadır. 23 Nisan’da biz güldük ama onlar hâlâ ağlıyor. Bu adaletsizliğe dur edin” diyerek barışa olan inançlarını güçlü bir dille dile getirdi. İlkadım İlkokulu’nun bu anlamlı girişimi, sosyal medya üzerinden de geniş yankı buldu.