**Roche İlaç Türkiye’den Akciğer Kanseri Araştırması**
Roche İlaç Türkiye’nin öncülüğünde gerçekleştirilen ‘Akciğer Kanserinde Deneyim ve İçgörü Haritası’ isimli araştırmanın ön verileri, Ankara’da düzenlenen basın toplantısında kamuoyuyla paylaşıldı.
Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı’nda Önemli Gelişmeler
Bu araştırma, Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında, Türk Tıbbi Onkoloji Derneği ve Türk Kanser Derneği’nin iş birliğiyle hazırlandı. Araştırma, hastalar ve hekimlerin tedavi süreçlerindeki deneyimlerini ve beklentilerini aydınlatmayı amaçlıyor. Ipsos Türkiye’nin katkılarıyla yürütülen bu çalışma, gelecekteki farkındalık, eğitim ve destek programlarının düzenlenmesine yardımcı olmayı hedefliyor. Toplantıda, Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Nuri Karadurmuş, Türk Kanser Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Burak Duruman ve Roche İlaç Türkiye Medikal Lideri Dr. Mahir Kurt gibi isimler de yer aldı.
Türkiye’de Akciğer Kanseri Görülme Sıklığı
İmmünoterapinin akciğer kanseri tedavisinde devrim yaratabilecek potansiyeline dikkat çeken Prof. Dr. Nuri Karadurmuş, “Her yıl ülkemizde 41 bin civarında insan akciğer kanseri tanısı alıyor. Dünya genelinde bu rakam 2,5 milyon. Akciğer kanseri, genellikle sigara kullanımına bağlı olarak ortaya çıkmakta ve erken teşhis bu hastalığın sonlanma biçimini yoğun bir şekilde etkileyebilmektedir. Erken aşamada tespite olanak tanıyan tarama programları, akciğer kanserinin önlenmesinde kritik bir rol oynamakta.” şeklinde konuştu.
Ayrıca, immünoterapilerin sağladığı iyileşmeler ve hasta deneyimleri üzerine yapılan değerlendirmelerin, tedaviye dair önemli kazanımlar sağladığını da vurguladı. Bu araştırma ile tedavi süreçlerinin kısa sürede ve daha etkin bir şekilde yönetilebileceğinin altını çizdi.
Hastaların Beklentileri ve İhtiyaçları
Burak Duruman, akciğer kanseri farkındalığını artırma çabalarının önemine vurgu yaptı. “Bu çalışma, hastaların tedaviye dair beklentilerini ve ihtiyaçlarını daha açık bir biçimde anlamamıza yardımcı oldu. Erken tanı hala çok kritik. Tedavi sürecinin sadece ilaçla sınırlı olmadığını, aynı zamanda moral desteği ve sosyal hizmetlerin de büyük önem taşıdığını biliyoruz.” dedi. Duruman, dernek olarak sundukları destek hizmetlerinin öneminin altını çizerken, bu araştırmanın, toplumun ihtiyaçlarına daha duyarlı hale gelmesine yardımcı olacağını ifade etti.
Akciğer Kanseri: Hem Ulusal Hem Küresel Bir Sorun
Son olarak, Roche İlaç Türkiye Medikal Lideri Dr. Mahir Kurt, akciğer kanserinin hem ülkede hem de dünya genelinde hala büyük bir sağlık sorunu olmaya devam ettiğini kaydetti. “Türkiye’deki bu önemli çalışmanın sağlık alanındaki ilerlemelere katkı sağlayacağına inanıyoruz.” diyerek, bu tür projelerin toplum sağlığı açısından kritik önem taşıdığını belirtti.
Roche İlaç, Türkiye’deki 125 yıllık ve onkoloji alanındaki 1958’den bu yana süregelen faaliyetleri ile birlikte, araştırmalarını ve projelerini sürdüreceklerini duyurdu.
TÜRK TIBBİ ONKOLOJİ DERNEĞİ BAŞKANI PROF. DR. NURİ KARADURMUŞ
TÜRK KANSER DERNEĞİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI BURAK DURUMAN
ROCHE İLAÇ TÜRKİYE MEDİKAL LİDERİ DR. MAHİR KURT





