Rize’nin Çayeli ilçesinde yaşayan Salih Sarı, atölyesinde ahşap görünümüne sahip olan strafor dekoratif ürünleriyle dikkatleri üzerine çekiyor. Bu yöntemle, ürünlerin ağırlıklarını kilolarca azaltan Sarı, yaptığı el yapımı saatler, duvar dekorasyonları, biblolar ve daha birçok ahşap hissi veren parça ile beğeni topluyor. İlk aşamada straforu kesip şekil veren Sarı, sonrasında boya uygulayarak hayal ettiği parçaları ortaya çıkarıyor.
Sarı, ilk kez görenlerin ürünlerini ahşap sanmasını sağlamakta ve bu durumla ilgili, “Strafor ile çalışmaya başladığımda bir desen oluşturmuştum. Bu çalışmayı geliştirebileceğimi fark ettim. Şu an gördüğüm her şeyi yapabiliyorum. Zihnimde çok iyi bir fotoğraf hafızası var, analiz yapmaktan kaçınıyorum ve direkt uygulamaya geçiyorum. İnsanlar, ürünlerime dokunduktan sonra ahşap olmadığını anlıyor. Hatta yaptığım kütük ile marangoza gittiğimde ‘bunu keser misin?’ dedim. Üzerinde paslı çivilerim vardı ve espri olarak, ‘bundan dolap bile yaparsınız’ dediler,” diye konuştu.
Hafifliği sayesinde strafor ürünlerinin kullanışlılığına dikkat çeken Sarı, “Bu malzeme, birçok alanda kullanılabilir. Mesela bir binanın dış cephe kaplamasında bile epoksi ile birlikte kullanılabilir. Doğanın hayal gücünden besleniyoruz ve bu, hayatımıza mutluluk ve sağlık katıyor. Düşünün, 200 kiloluk bir kütük yerine sadece 3 kiloluk bir strafor kullanabiliyoruz,” ifadelerini kullandı.
Doğada bulunan kütükleri taklit etmenin zor bir süreç olduğunu belirten Sarı, ancak ürünü daha pratik hale getirmeye çalıştığını vurguladı. “Meşakkatli bir iş olsa da, doğanın verdiği tasarımı taklit etmek başka bir boyutta. Biz, ahşabın özelliklerini daha kolay işlenebilir, ucuz ve hafif olacak şekilde geliştiriyoruz. Bu malzemeyi istediğiniz zaman sökebilir, farklı bir yere taşıyabilirsiniz,” dedi.