Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Prof. Dr. Serhan Sakarya: “Türkiye’de Her 100 Kişiden 24’ünde Hepatit Görülüyor”

    Medicana Sağlık Grubu’ndan Prof. Dr. Serhan Sakarya, 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü’nde hepatitin tanınması gerektiğini vurguladı. Türkiye’de her 100 kişiden 24’ünde hepatit görüldüğünü belirten Sakarya, bulaş yollarının önemine dikkat çekti. Aşılamanın hastalık oranlarını ciddi şekilde düşürdüğünü ekledi.

    Medicana Sağlık Grubu’ndan Prof. Dr. Serhan Sakarya, 28 Temmuz Dünya

    Dünya Hepatit Günü’nde Önemli Uyarılar

    Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından kutlanan 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü’nde Medicana Sağlık Grubu’ndan Prof. Dr. Serhan Sakarya, hepatit hastalığının toplumda daha iyi tanınması gerektiğine vurgu yaptı. Hepatit bulaşının en büyük tehdit kaynağının kan ve cinsel yollarla gerçekleştiğini bildiren Sakarya, Türkiye’de her 100 kişiden 24’ünde hepatit tespit edildiğini dile getirdi.

    Hepatit Nedir ve Nasıl Yayılır?

    Medicana International İzmir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Serhan Sakarya, hepatitin karaciğer hücrelerinin zarar görmesiyle ortaya çıkan bir sağlık sorunu olduğunu ifade etti. Çok sayıda nedene sebep olabilen bu hastalık, enfeksiyonlar, otoimmün hastalıklar veya bazı gıda ve ilaç kaynaklı toksinlerle gelişebilir. Ancak toplumda mikroplar ile bulaşan hepatit türleri daha çok bilindiği için, Sakarya, bu konunun iyi anlaşılması gerektiğini belirtti.

    Prof. Dr. Sakarya, hepatit virüslerinin bulaşma yöntemleri hakkında, “Hepatit virüsleri, grip gibi bulaşabilir. A, B, C, D ve E tipi hepatit virüsleri, bazı diğer mikroplarla birlikte karaciğeri etkileyerek hepatit oluşturabilir. A ve E virüsleri genellikle gıda ve su yoluyla geçerken, B ve C tipleri kan aracılığıyla bulaşır” dedi. Daha fazla bilgi verirken, çocukların genellikle bu enfeksiyonları hafif atlattığını ama yetişkinlerin daha ciddi semptomlar gösterebileceğini vurguladı.

    Kronikleşme Riski ve Aşılama

    Prof. Dr. Sakarya, Hepatit C için henüz bir aşı bulunmadığını ve bu virüsün kan yoluyla bulaştığını ifade ederken, “Hepatit C, siroz ve kanser riskini artırabilir. Ancak yeni geliştirilen antiviraller, bu hastalığın tedavisinde %100 başarı oranı sunuyor. Hepatit B içinse hastalar, tedavi olsalar bile virüsten kurtulma oranları yalnızca %8 ile 12 arasında” dedi.

    Hepatit B’ye karşı geliştirilen aşıların önemine dikkat çeken Sakarya, “Bu aşılar hem Hepatit B’ye hem de Hepatit D’ye karşı korunma sağlamaktadır. Özellikle çocukluk döneminde yaptırılması gereken bu aşılar, hastalık oranlarını ciddi oranda azalttığı kanıtlanmıştır. Kronik karaciğer hastalarının tedavi maliyeti, çok sayıda insanın aşılanma maliyetine eşdeğerdir” dedi.

    Belirtiler ve Tehlikeleri

    Hepatitin belirtileri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Sakarya, hastalığın akut ve kronik dönemlerin yanı sıra sessiz taşıyıcı olarak adlandırılan bir döneminin de olduğunu açıkladı. Akut dönemde ateş, bulantı, iştahsızlık gibi belirtilerle hastaların genellikle sarılık ve koyu idrar rengiyle fark edilebileceğini ifade etti.

    Sakarya, “Bu enfeksiyonların belirtileri hastayı yanıltabilir ve genellikle bireyler, ameliyat öncesi veya check-up testlerinde hepatit taşıdıklarını öğrenebilirler” dedi. Ayrıca tedavi edilmediğinde karaciğer yetmezliğine dek gidebilecek tehlikeler taşıdığına dikkat çekti.

    Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı