Prof. Dr. Nevin Şanlıer’den Kurban Bayramı’nda Et Tüketimine Dair Önemli Uyarılar

Ankara Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nevin Şanlıer, Kurban Bayramı’nda etlerin dinlendirilmeden tüketilmemesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, veteriner kontrolü, hijyen ve sağlıklı tüketim konusunda bilinçli olunması gerektiğini belirtti.

Ankara Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nevin

**Kurban Bayramı’nda Et Tüketimi Hakkında Önemli Uyarılar**

Ankara Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nevin Şanlıer, Kurban Bayramı süresince kesilen etlerin dinlendirilmeden tüketilmemesi gerektiğini vurguladı. Bayramın dayanışma ve paylaşımın yanı sıra kırmızı etin tüketiminde artış gösteren bir dönem olduğunu belirten Şanlıer, bu artışın sindirim sorunlarına ve kronik hastalıkların tetiklenmesine yol açabileceğini belirtti. Avrupa’da kişi başına yıllık kırmızı et tüketiminin 60-100 kilogram arasında değiştiğini, Türkiye’de ise bu oranın yaklaşık 20 kilogram olduğunu ifade etti.

**Etin Kalite ve Güvenliği Üzerine Dikkat Edilmesi Gerekenler**

Kırmızı etin yüksek kaliteli protein, demir, çinko, fosfor ve vitamin B12 açısından zengin bir besin olduğunu belirten Şanlıer, bu etin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin, kesim aşamasından pişirmeye kadar olan tüm süreçlerde göz önünde bulundurulması gerektiğini kaydetti. Özellikle Kurban Bayramı boyunca hem besin güvenliği hem de sağlıklı tüketim açısından dikkat edilmesi gereken önemli noktalar olduğunu ifade etti.

**Kurban Hayvanlarının Muayenesi ve Beslenme Şartları**

Şanlıer, hayvanların kesiminden önce ve sonra veteriner hekimler tarafından muayene edilmesinin son derece önemli olduğunu belirterek, “Veteriner hekimler tarafından yapılan muayeneler, hayvanın sağlık durumunu ve beslenme şekillerini kontrol etmektedir. Organik beslenmiş ve doğal bir ortamda yetiştirilmiş hayvanların etinin, daha düşük yağ oranı ve daha dengeli omega-3 içeriği vardır” dedi.

**Kesim Alanlarının Hijyenik Olması Gerekiyor**

Şanlıer, et kesim alanlarının hijyenik şartlara sahip olması gerektiğini ifade ederek, sağlık kurallarına uyulmadığında hayvanlardan elde edilen etlerin insan sağlığı açısından tehlikeli olabileceği uyarısında bulundu. Bu nedenle kesim aletlerinin paslanmaz çelikten olması ve sık sık dezenfekte edilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

**Kahvaltıda Sağlıklı Seçimler Yapmak Önemli**

Özellikle kahvaltıda et tüketmenin midedeki asiditeyi artırabileceğini belirten Şanlıer, dengeli bir kahvaltının sindirim sistemi için önemli olduğunun altını çizdi. Az yağlı peynir, haşlanmış yumurta, tam tahıllı ekmek, zeytin ve yeşilliklerin bulunduğu bir kahvaltının, gün içerisinde oluşabilecek sindirim sorunlarını önlemede yardımcı olabileceğini vurguladı.

**Kesilen Etin Dinlendirilmemesi Sağlık Sorunlarına Yol Açabilir**

Yeni kesilen etin ‘ölüm katılığı’ nedeniyle sindirilmesinin zor olacağını belirten Şanlıer, etin en az bir gün dinlendirilmeden pişirilmemesi gerektiğini ifade etti. Pişirme yöntemlerinin de önemine dikkat çeken Şanlıer, etin ızgarada pişirilirken ateşle arasındaki mesafenin en az 15-20 cm olması gerektiğini ve aşırı yüksek ateşte pişirmenin kanserojen bileşiklerin oluşumuna yol açabileceğini belirtti.

**Aşırı Et Tüketiminden Kaçının**

Son olarak, Kurban Bayramı’nda aşırı et tüketiminin, pek çok sağlık sorununa neden olabileceğinin altını çizen Şanlıer, günlük et tüketiminin ortalama 120 gramı (günde 3-4 köfte kadar) geçmemesi gerektiğini söyledi. Yüksek protein alımının böbrek hastaları ve gut hastalığı olan bireylerde risk oluşturabileceğine dikkat çeken Şanlıer, etle sebze ya da tahıl içeren alternatiflerin bir arada tüketilmesinin daha sağlıklı olacağını vurguladı.