Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Prof. Dr. Birkan Taha Özkan: Menopoz Sonrası Diş Eti Hastalıkları Kadınları Daha Fazla Tehdit Ediyor

    Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, menopoz sonrası kadınların diş ve çene sağlığının tehlikeye girdiğini belirtti. Menopoz yaşı Türkiye’de 46’ya düşerken, diş kaybı riski 3 kat artıyor. Özkan, bu dönemde diş eti muayenelerini ve hormonal dengeyi korumanın önemine dikkat çekti.

    Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, menopoz sonrası kadınların diş ve

    Menopoz Sürecinde Diş Sağlığına Dikkat!

    Uzman Diş Hekimi ve Ağız Diş Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, menopoz sonrası kadınların diş eti hastalıklarına karşı daha savunmasız olduğunu ifade etti. Özkan, “46 yaşında menopoz dönemine giren bir kadında diş kaybı riski üç katına çıkmaktadır. Diş eti rahatsızlıkları, fark edilmeden ilerleyerek çene kemiği kaybı ve kalıcı diş kayıplarıyla sonuçlanabilir” dedi.

    Menopoz Yaşı ve Diş Sağlığı İlişkisi

    Özkan’ın yaptığı açıklamaya göre, Sağlık Bakanlığı’nın 2025 verilerine göre Türkiye’de kadınların ortalama menopoz yaşı 49’dan 46’ya düşmüştür. Bu değişim, diş ve çene sağlığı açısından önemli bir tehdit anlamına geldiğini vurguladı. Menopozun sadece adet döngüsünün sona ermesi değil, aynı zamanda östrojen hormonunun ani bir şekilde azalması anlamına geldiğine dikkat çekti. Östrojen, kemik yapımı, bağ dokularının sağlığı, bağışıklık sistemi ve damar yapısı gibi birçok alanda kritik öneme sahiptir. Menopoz sonrası dönemde diş eti çekilmesi, çene kemiği kaybı ve diş kaybının görülme sıklığı artmaktadır.

    Risk Faktörleri ve Önlemler

    Araştırmalar, menopoz sonrası diş eti hastalıklarının artış gösterdiğini ve osteoporozlu kadınlarda çene kemik kaybı hızının dört kat daha fazla olduğunu ortaya koymaktadır. Türkiye’de menopoz yaşı düşerken, bu durum diş ve kemik sağlığına yönelik koruyucu önlemlerin 40’lı yaşlarda konuşulması gerektiğine işaret ediyor. Menopoz sonrası ilk 5 yılda kadınlardaki kemik kütlesinin yüzde 20’sinin kaybedilebileceği belirtilmektedir.

    Özkan, östrojenin azalmasıyla birlikte diş etlerinin bağ dokularının zayıfladığını ve diş etlerinin enfeksiyonlara karşı direncinin düştüğünü aktardı. Menopoz döneminde görülen yaygın belirtiler arasında diş eti kanaması, diş eti çekilmesi ve ağız kuruluğu yer almaktadır. Tükürük bezlerinin aktivitesinin azalması, ağız sağlığına olumsuz etki yapar ve çürük riskini artırır.

    Erken Müdahalenin Önemi

    Erken müdahalenin önemine vurgu yapan Özkan, “Menopozun korkulacak bir durum olmadığını ancak buna hazırlıksız yakalanmamak gerektiğini” belirtti. Bu dönemde diş eti sağlığının da dikkate alınması gerektiğini vurgulayarak, menopoz sonrası her altı ayda bir diş muayenesinin yapılması, çene kemiği kaybının erken teşhisi için dijital radyografik takibin yapılması gerektiğini kaydetti.

    Bifosfonat grubu ilaçların, çene kemiğinin yenilenmesini engellediği ve bu ilaçları kullanan kadınların diş hekimine bilgi vermesi gerektiği aktarıldı. Menopoz sürecinin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için diş ve çene sağlığının düzenli olarak takip edilmesi gerektiğinin altını çizen Özkan, “Menopoz, yeni bir başlangıçtır ancak diş sağlığı konusunda dikkatli olmak gereklidir. Unutmayın, 46 yaş menopoz yaşıdır; 50 yaşında dişsizlik kader olmamalıdır” dedi.

    Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı