Polonya Başbakanı, İHA İhlalini Kasıtlı Saldırı Olarak Değerlendirdi
Polonya’nın Başbakanı Donald Tusk, Rusya’ya ait insansız hava araçlarının (İHA) Polonya hava sahasında gerçekleştirdiği ihlalin “bir hata” olmadığını vurgulayarak, bunun “kasıtlı bir saldırı” olduğunu belirtti.
Tusk, ABD Başkanı Donald Trump’ın iki gün önce yaptığı “Rus İHA’ları yanlışlıkla Polonya hava sahasına girmiş olabilir” yönündeki açıklamalarına yanıt verdi. Tusk, sosyal medyada yaptığı paylaşımında, “Polonya’ya yönelik gerçekleştirilen İHA saldırısının bir kazaya dayalı olmasını temenni ederdik. Ancak bu bir hata değildi; bunu net bir şekilde biliyoruz” şeklinde konuştu.
Polonya Savunma Bakanlığı’ndan Açıklamalar
Polonya Savunma Bakanı Yardımcısı Cezary Tomczyk, Trump’ın ifadesine karşılık olarak, “Bu durum, Başkan Trump’a iletilmesi gereken önemli bir mesajdır: Bu bir hata asla değildi, tam tersine kasıtlı bir Rus saldırısıydı” ifadelerini kullandı.
Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski de Trump’ın açıklamalarına cevap vererek, “19 Rus İHA’sının Polonya’ya girdiği gecede, 400 İHA ve 40 füzenin Ukrayna’ya geçtiğini belirtmekte fayda var. Bunlar kesinlikle hatalı hareketler değildi” şeklinde değerlendirdi.
Olayın Ardındaki Gelişmeler
10 Eylül Çarşamba günü sabahın erken saatlerinde, Polonya, NATO üyelerinin askeri uçaklarının desteğiyle, hava sahasında Rusya menşeli insansız hava araçlarını düşürmüştü. Ayrıca, Rusya, söz konusu İHA’ların Ukrayna’yı hedef aldığını ve Polonya’daki hava ihlalinin amaçlı olmadığını duyurmuştu.