Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Teşkilatlanma Sekreteri Mehmet Güleç, özel okul fiyatlarındaki artışlara karşı çıkarak, Bakanlığın bu duruma göz yummasını eleştirdi ve bunun birçok ailenin mali dengesini bozduğunu dile getirdi. Güleç, özel okullarda yemek ücreti, etüt ücreti gibi ek hizmet bedellerinin, Bakanlık tarafından herhangi bir sınırlandırma olmadan %55 seviyesinin çok üzerinde arttığını belirtti. Ailelerin bu nedenle zor durumda kaldığını vurgulayan Güleç, yemek ve etüt gibi ek hizmetlerde bir tarife belirlenmesi ve buna uygun bir düzenlemenin hayata geçirilmesi için Bakanlığın harekete geçmesini istedi.
Güleç, özel okullardaki ek hizmet bedellerinin veliler üzerinde büyük bir yük oluşturduğuna dikkat çekerek, özel okulların 2025-2026 eğitim yılındaki erken kayıt döneminde ailelerin karşılaştığı zorluklara dikkat çekti. Elde edilen verilere göre, bazı okulların ek hizmet bedellerini %100 oranında artırarak, normal kayıt ücreti artışını katladığını ifade etti.
Ayrıca, kreş ve anaokullarında yapılan zammın, çalışan annelerin maddi durumunu zorlaştırdığını belirtti. Çalışan ailelerin, aldıkları zamların çoğunu kreş ücretlerine vermek zorunda kalması, bu aileleri zor bir duruma sokmaktadır.
Ek hizmet bedellerinin, zam talep etmenin alternatif bir yolu haline geldiğini öne süren Güleç, bu durumu denetlemek ve gerekiyorsa yaptırımlar uygulamak için Bakanlığın derhal adım atması gerektiğini vurguladı. Özel okul maliyetlerinin, kırtasiye, ulaşım ve yemek gibi birçok kalemle birlikte ailelerin bütçelerini ciddi ölçüde etkilediğine dikkat çekti.
Türkiye’de yaklaşık 19 milyon öğrenci eğitim alırken, bunların %8’inin özel okullara devam ettiğini hatırlatan Güleç, bazı özel okulların erken kayıt ücretlerinin 900 bin TL’yi bulduğunu, ek hizmetlerle birlikte bu rakamların 1 milyon TL’yi geçebildiğini ifade etti. Özellikle, yemek ücretlerinin yıllık olarak 150 bin TL’yi aşmasının basında yer aldığını da aktardı. Ek hizmet bedellerinin artışı, özel okullardaki toplam zam oranını %100’lere ulaştırırken, kayıt ücreti artışının yalnızca %55 seviyesinde kalmasının gerçeklikten uzak olduğunu dile getirdi. Bu nedenle, Bakanlığın 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu ve yönetmeliklerinin yeniden düzenlenerek, ek hizmet bedellerine bir sınır koyması gerektiğini ve ciddi yaptırımlar uygulamasını beklediklerini sözlerine ekledi.