Bakan Şimşek: “Büyüme potansiyelimizi artıracağız” Bakan Şimşek: “Büyüme potansiyelimizi artıracağız”

Türkiye'deki sıfır kilometre otomobil piyasasındaki artan fiyatlar, araç alacak olanları alternatif imkanlar aramaya yönlendiriyor. Fiyatların yükselmesiyle birlikte, daha uygun fiyatlı seçeneklere ilgi artıyor. Bu noktada, ÖTV'siz otomobil satışları en güvenilir seçenek olarak öne çıkıyor. ÖTV muafiyetiyle alınan sıfır kilometre otomobillerin fiyatları neredeyse yarı yarıya düşüyor.

Sıfır kilometre otomobillerden devlet motor silindir hacimlerine göre ÖTV alıyor. Bu ÖTV otomobilin fiyatı üzerinden eklenip nihai fiyat belirleniyor. Otomobillerin büyük bir çoğunluğu yüzde 80 ÖTV diliminde olduğu için bir aracın fiyatı 300 Bin TL ile yüzde 80’i kadar da ÖTV alınıyor. Buna KDV de eklenince fiyat oldukça yükseliyor. ÖTV muafiyeti durumunda ise bu ÖTV hiç hesaba katılmadan sıfır kilometre araç satışı yapılıyor.


ÖTV MUAFİYETİNİ KİMLER KULLANABİLİR?

Her otomobil almak isteyenin kullanabileceği bir hak olmayan ÖTV muafiyeti oldukça merak ediliyor. ÖTV muafiyeti hakkını sadece engelli vatandaşların bir kısmı kullanabiliyorlar. Bu çerçevede engelli vatandaşın yüzde 90 ve üzerinde engeli olduğunu sağlık raporu ile ispat etmesi gerekiyor. Bu durumda ÖTV muafiyeti ile sıfır kilometre otomobil satın alınabiliyor.

Sıfır kilometre otomobillerin tamamı da ÖTV muafiyeti ile satın alınamıyor. ÖTV muafiyeti için sadece ÖTV dahil fiyatı 1.591.200 TL’yi aşmayan sıfır kilometre otomobiller satın alınabiliyor. Bu limitin üzerindeki otomobiller muafiyet imkanı ile satın alınamıyorlar.

KİA PİCANTO ÖTV’SİZ FIRSAT!

Kia’nın en ucuz modeli olan Kia Picanto liste fiyatına göre 823.000 TL’ye satılıyor. ÖTV muafiyeti ile Kia Picanto satın alınmak istendiğinde fiyattaki ÖTV tamamen kaldırılıyor. Böylece 441 Bin TL ödeme yapılarak sıfır kilometre Kia Picanto alınabiliyor. Bu şekilde çok ucuz fiyata sıfır kilometre otomobil sahibi olunuyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ