Prof. Dr. Aydın’dan Osteoporoz Uyarısı
Memorial Antalya Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nde görevli Prof. Dr. Ahmet Turan Aydın, 20 Ekim Dünya Osteoporoz Günü dolayısıyla önemli bir açıklama yaptı. Osteoporozun çok sayıda insanın yaşamını tehdit eden, sinsi bir şekilde ilerleyen ve gündelik yaşam kalitesini ciddi oranda düşüren bir hastalık olduğuna dikkat çeken uzman, “Kalça kırığı sonrası ilk yıl içinde ölüm riski artış göstermektedir. Bu durum, ilerleyen yıllarda sakatlıklara yol açabilmektedir. Omurga kırıkları ise sırt ağrısı, boy kısalması ve kamburluk gibi sorunlara neden olmaktadır. Erken müdahale yapılmaması durumunda yaşam kalitesi büyük ölçüde yara alır” ifadelerini kullandı.
Dikkat Edilmesi Gereken Risk Faktörleri
Osteoporozun genellikle 50 yaş ve üzeri bireylerde görüldüğünü ancak bazı faktörlerle 40’lı yaşlarda da teşhis edilebileceğini belirten Prof. Dr. Aydın, “Osteoporoz, genellikle sessiz ilerler; bu nedenle kırık oluşmadan fark edilmesi zor olabilir. Kemik yapısı zayıflar ve gözenekli hale gelir. Vücudun eski kemikleri yenileme kapasitesi azalır; bu nedenle erken tanı büyük önem taşır” şeklinde konuştu.
Kadınların, erkeklerle kıyaslandığında osteoporoz riski açısından dört kat daha fazla tehdit altında olduğunu ifade eden Aydın, menopoz sonrası östrojen seviyesinin azalmasının bu riski artırdığını belirtti. Ayrıca, küçük yapılı bireyler, aile geçmişinde osteoporoz bulunanlar, hareketsiz bir yaşam sürenler ve alkol ya da sigara tüketenlerin de hastalık riski altında olduğunu vurguladı.
İleri Yaşlarda Sağlıklı Yaşam İçin Erken Önlemler
Prof. Dr. Aydın, osteoporozun önlenebilir bir hastalık olduğunu vurgulayarak, kemik sağlığına yönelik önlemlerin erken yaşlarda alınmasının şart olduğunu kaydetti. “Ergenlik döneminden itibaren yeterli miktarda kalsiyum ve D vitamini alımına özen gösterilmeli, düzenli egzersiz yapılmalı, sigara ve alkol tüketiminden kaçınılmalıdır. 20-30 yaşları arasında sağlıklı yaşam alışkanlıkları geliştirmek, ileri yaşlarda hastalığın önlenmesine yardımcı olur” dedi.
Osteoporozdan Korunmanın Yolu: Yaşam Tarzı Değişiklikleri
Prof. Dr. Aydın, osteoporozdan korunmanın basit ancak etkili yolları olduğunu belirtti. Günlük olarak 1000-1200 mg kalsiyum ihtiyacının süt ürünleri, yeşil sebzeler ve somon gibi besinlerden karşılanması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, güneşten faydalanmanın önemli olduğunu ve gerektiği takdirde D vitamini takviyesi yapılabileceğini ifade etti. Haftada en az 150 dakika yürüyüş, egzersiz, yoga veya Tai Chi gibi aktivitelerin önemine dikkat çekti. Bunun yanı sıra, sigara kullanımının sonlandırılması, alkol tüketiminin sınırlandırılması ve ev içinde düşme riskini azaltıcı güvenlik önlemlerinin alınması gerektiğini sözlerine ekledi.
Hem erken teşhis hem de gerekli önlemlerle osteoporozun olumsuz etkilerinin büyük ölçüde azaltılabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Ahmet Turan Aydın, “Kemik sağlığınıza dikkat edin; zira sağlam kemikler, uzun ve sağlıklı bir yaşamın temel unsurudur” şeklinde konuşarak açıklamasını sonlandırdı.
KIRIKKALE’DE CESEDİ TEL ÖRGÜ VE TAŞLA SARILI HALDE KIZILIRMAK NEHRİ’NDE BULUNAN 47 YAŞINDAKİ SEVGİ GÜLDEN YALÇINER’İN ÖLDÜRÜLMESİNE İLİŞKİN DAVANIN DÖRDÜNCÜ DURUŞMASI GÖRÜLDÜ.
KIRIKKALE’DE CESEDİ TEL ÖRGÜ VE TAŞLA SARILI HALDE KIZILIRMAK NEHRİ’NDE BULUNAN 47 YAŞINDAKİ SEVGİ GÜLDEN YALÇINER’İN ÖLDÜRÜLMESİNE İLİŞKİN DAVANIN DÖRDÜNCÜ DURUŞMASI GÖRÜLDÜ.
KIRIKKALE’DE CESEDİ TEL ÖRGÜ VE TAŞLA SARILI HALDE KIZILIRMAK NEHRİ’NDE BULUNAN 47 YAŞINDAKİ SEVGİ GÜLDEN YALÇINER’İN ÖLDÜRÜLMESİNE İLİŞKİN DAVANIN DÖRDÜNCÜ DURUŞMASI GÖRÜLDÜ.
ALMANYA VE İZLANDA’DAN RUSYA’YA KARŞI İŞ BİRLİĞİ: İZLANDA’DA ASKERİ ÜS KURUYOR
ALMANYA VE İZLANDA’DAN RUSYA’YA KARŞI İŞ BİRLİĞİ: İZLANDA’DA ASKERİ ÜS KURUYOR
ALMANYA VE İZLANDA’DAN RUSYA’YA KARŞI İŞ BİRLİĞİ: İZLANDA’DA ASKERİ ÜS KURUYOR