Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi, Somali Görevini Tamamlayarak Çanakkale Boğazı’ndan Geçiş Yaptı

Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi, 234 gün süren Somali görevini tamamladıktan sonra Çanakkale Boğazı’ndan geçti. 1915 Çanakkale Köprüsü’nden geçen gemiye, donanmadan TCG Turgutreis ve TCG Gediz fırkateynleri eşlik etti.

Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi, 234 gün süren Somali görevini

**Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi’nin Başarılı Görevi**

Türkiye’nin önemli sismik araştırma gemilerinden biri olan Oruç Reis, gerçekleştirdiği ilk uluslararası görevi başarıyla tamamlayarak Çanakkale Boğazı’ndan geçti.

**Somali Görevini Tamamladı**

Geçtiğimiz yıl 4 Ekim’de Filyos Limanı’ndan yola çıkan gemi, Somali’de 234 gün süren görevini başarıyla tamamladı. Oruç Reis, bu süre zarfında Somali’nin 3 ayrı deniz blokunda toplamda 4.464 kilometrekarelik bir alanda üç boyutlu sismik veri topladı. Görev, 6 Haziran’da sona erdi. Mogadişu Limanı’nda yapılan uğurlama töreninin ardından Oruç Reis, yurda dönmek üzere 15 Haziran’da yola çıktı ve Süveyş Kanalı’nı geçerek Akdeniz’e ulaştı.

**Çanakkale Boğazı’ndan Geçiş**

Sabah saat 10.00 civarında Çanakkale önlerinde Kilitbahir Kalesi’nin yanından geçen Oruç Reis, saat 12.00’de 1915 Çanakkale Köprüsü’nden geçti. Bu köprü, Cumhuriyet’in 100’üncü yılını simgeleyen 2023 metrelik orta açıklığıyla “dünyanın en uzun orta açıklıklı asma köprüsü” unvanını taşırken, 334 metre kule yüksekliği ile de “dünyanın en yüksek kuleli asma köprüsü” unvanına sahip.

**Donanma Eşlik Etti**

Çanakkale Boğazı geçişi sırasında Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi’nin yanında Zağanos Paşa Destek Gemisi, Sancar Destek Gemisi ve Ataman Takip Gemisi de yer aldı. Ayrıca, donanma tarafından ‘F-241 TCG TURGUTREİS’ ve ‘F-495 TCG GEDİZ’ fırkateynleri Oruç Reis’e eşlik etti.

Oruç Reis’in bu başarılı seyahati, deniz araştırmaları alanındaki önemli katkıların devam edeceğini göstermektedir.