Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Budapeşte’de düzenlenen Avrupa Birliği Parlamento Başkanları Konferansı’nda yaptığı konuşmada, Rusya-Ukrayna Savaşı’nda Batı’nın Rusya’yı diz çökertme amacının başarısızlığını vurguladı. Orban, “Hiç kimse bunu itiraf etme cesaretini gösteremiyor, ancak bu savaşı kaybettik” ifadelerini kullandı. Konferansa Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola’nın da katıldığı belirtildi.
Orban, Avrupa Birliği’nin Ukrayna’daki çatışma nedeniyle uyguladığı yaptırımların, AB ekonomisinin rekabet gücünü zayıflattığını ileri sürdü. Aynı zamanda, bu yaptırımların birliğin içindeki bölünmeleri derinleştirdiğine dikkat çekti. Orban, Avrupa’nın ucuz Rus enerji kaynakları ve gelişmiş Alman teknolojisiyle şekillenen ekonomik modelinin iflas ettiğini savunarak, “Eski stratejimizi terk ettik ama yerini dolduracak bir çözüm üretemedik” dedi.
Ayrıca, ABD ve Çin merkezli şirketlerin Avrupa’dakilerden daha uygun enerji fiyatları sunduğunu belirten Orban, “Yaptırımlar ve Yeşil Mutabakat, Avrupa ekonomisini bitiriyor” şeklinde konuştu. Avrupa ekonomisinin rekabetten uzaklaşarak geri adım attığını belirten Orban, dünyadaki en büyük 50 teknoloji firmasından yalnızca 4’ünün Avrupa merkezli olduğunu aktardı.
Başbakan Orban, Rusya’yı diz çökertme çabasının başarısız olduğuna ve yaptırımların amacına ulaşamadığına, ayrıca Rusya’nın Ukrayna’nın NATO üyeliğine engel olduğunu söyleyerek, “Hiç kimse itiraf etme cesaretini gösteremiyor, fakat bu savaşı kaybettik” dedi.
ABD’nin bu durumu fark ettiğini ve müzakerelere geçtiklerini aktaran Orban, “Biz Avrupalılar, hâlâ savaş devam ediyor ve bunu kazanabileceğimizi savunuyoruz” dedi. Bazı Avrupa ülkelerinin, Ukrayna’ya destek vermeye devam etme niyetlerini dile getiren Orban, savaşın uzamasının daha fazla can alacağını ifade etti. Bunun yanı sıra, Avrupa Komisyonu’nun Rus gazına bağımlılığı sıfıra indirme çabasının Macar ekonomisine büyük zarar vereceğini savunan Orban, enerji fiyatlarının iki katına çıkmasının haneler için kabul edilemez olduğunu belirtti.
Orban, Macar halkının barış arzusunu vurgulayarak, yaptırım politikalarından kurtulmak istediklerini belirtirken, dünya genelinde ulus devletlerin yeniden doğuş aşamasında bir dönüşüm sürecinin yaşandığını ifade etti. Batı’nın zihniyetinde önemli bir değişim yaşandığını ve Avrupa’nın bu dönüşüm sürecine yanıt vermesi gerektiğini savundu. Orban, “Sanki geçmiş on yılın sorunlarını, artık geçerli olmaktan çıkan yöntemlerle çözmeye çalışıyoruz. Biz Avrupalılar, bu değişimden geri kalmış durumdayız” dedi. Avrupa’nın yeni bir stratejiye ve güçlü liderliğe ihtiyaç duyduğunu belirten Orban, Avrupa’nın mevcut zenginlik ve zayıflığını “en tehlikeli kombinasyon” olarak nitelerken, Brüksel’i mevcut sorunlardan sorumlu tutarak, merkezi otoritenin artışını eleştirdi.