Nisan ayında market fiyatlarında en büyük artış havuçta, en fazla düşüş ise salatalıkta gerçekleşti

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, nisan ayında market ile üretici fiyatları arasındaki en yüksek farkın havuçta yüzde 256 olduğunu belirtti. Ayrıca, 39 üründen 28’inde fiyat artışı yaşanırken, elektrik fiyatlarında yıllık bazda en yüksek artış yüzde 47,8 olarak kaydedildi.

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, nisan ayında market ile üretici

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, nisan ayında üretici ile market fiyatları arasındaki en büyük farkın havuçta, yüzde 256 olarak kaydedildiğini belirtti. Bayraktar, bu fiyat farkının ardından marul yüzde 230, kuru soğan yüzde 222, kuru fasulye yüzde 219 ve nohut yüzde 216 oranlarıyla geldiğini ifade etti. Üreticiden 14 lira ile alınan havuç, marketlerde 50 liraya satılırken, 12 lira 50 kuruş olan marul 41 liraya, 33 lira olan kuru fasulye 106 liraya, 32 lira olan nohut ise 100 liraya çıkarak büyük bir fiyat artışı yaşadı. Bayraktar, bu dönemde en çok fiyatı artan ürünlerin markette havuç, üreticide ise kuru kayısı olduğunu, salatalığın ise en fazla değer kaybeden ürün olduğunu vurguladı.

Bayraktar, marketlerdeki fiyat değişimlerine de dikkat çekerek, nisan ayında 39 üründen 28’inde fiyat artışı yaşandığını, 11’inde ise düşüş görüldüğünü aktardı. Market fiyatları arasında en fazla artış karnabahara yüzde 43 oranında olurken, havuç yüzde 28, maydanoz yüzde 22, limon yüzde 20 ve marul yüzde 17 artış gösterdi. Marketlerdeki fiyat düşüşlerinde ise en büyük kaybı yüzde 36 ile salatalık yaşadı, onu yüzde 30 ile patlıcan, yüzde 28 ile domates, yüzde 22 ile sivri biber ve yüzde 12 ile kabak izledi.

Üretici noktasında değerlendirilen fiyat değişimlerinde ise 31 üründen 8’inde artış, 17’sinde ise azalma olduğu görüldü. Salatalıkta yüzde 59 ile en fazla düşüş yaşanırken, kuru kayısıda yüzde 100’lük bir fiyat artışı kaydedildi. Kuru kayısıdaki artışı ise fındık, elma ve Antep fıstığı takip etti.

Bayraktar, kayısı üreticisinin elinde sadece yüzde 10 civarında ürün kaldığını ve bu durumun fiyat artışlarının üretici gelirine yansımasının sınırlı kalmasına neden olduğunu belirtti. Aynı zamanda, sıcak havaların etkisiyle diğer ürünlerin veriminin arttığını ve bu durumun fiyatları düşürdüğünü ifade etti. Kuru soğan fiyatlarının da rekolte beklentileri doğrultusunda düştüğünü aktardı.

Antep fıstığı fiyatlarındaki artışın nedeninin bölgedeki kuraklık olduğunu belirten Bayraktar, yaşanan don olayının meyve ağaçlarındaki verimi olumsuz etkilediğini ve Limon piyasasındaki duraklamanın da dış ticaret kısıtlamalarından kaynaklandığını belirtti.

Son olarak, girdi fiyatlarındaki yıllık değişimlerden de bahseden Bayraktar, geçtiğimiz yıl elektrik fiyatlarının yüzde 47,8 oranında arttığını, gübre fiyatlarının ise çeşitli oranlarda yükseliş gösterdiğini ifade etti. Mazot fiyatlarının yıllık bazda yüzde 10,1 arttığına dikkat çekti.