Myanmar Devlet Başkanı'ndan Genel Af Kararı
Myanmar Devlet Başkanı Min Aung Hlaing, bugün yayımlanan genelge ile 4 bin 335 mahkum için genel af kararı onayladı. Bu karar, 28 Aralık'ta gerçekleştirilen üç aşamalı genel seçimlerin ardından geldi. Genel aftan kimlerin yararlanacağı henüz açıklanmadı, ancak serbest bırakılacak mahkumlar arasında 179 yabancı uyruklunun da bulunacağı bildirildi. Ayrıca, Hlaing, ölüm cezalarının ömür boyu hapis cezasına, ömür boyu hapis cezalarının ise 40 yıla indirilmesine ve diğer mahkumların cezalarının altıda bir oranında azaltılmasına karar verdi.
Siyasi Mahkumların Durumu
Siyasi Mahkumlara Yardım Derneği tarafından yapılan açıklamada, Myanmar'da 2021'deki darbeden bu yana 30 binden fazla kişinin siyasi nedenlerle gözaltına alındığı belirtildi. Alıkonanlar arasında devrik lider Aung San Suu Kyi ve eski Devlet Başkanı Win Myint de bulunmaktadır.
Seçimlerin Arka Planı
Myanmar'da, 2021 yılındaki askeri darbenin ardından düzenlenen ilk genel seçimler için 28 Aralık'ta halk sandık başına gitti. Cunta kontrolündeki seçim komisyonu, bu seçimde ilk kez 50 binden fazla elektronik oy verme makinesi kullanıldığını açıkladı. 28 Aralık'ta başlayan üç aşamalı genel seçimleri, askeri yönetimin desteklediği Birlik Dayanışma ve Kalkınma Partisi (USDP) kazandı. Seçimin ardından 3 Nisan‘da yapılan oylamada 69 yaşındaki Min Aung Hlaing, Devlet Başkanı olarak seçildi.
Darbe ve Sonrası
Myanmar'da ordu, 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarıyla 1 Şubat 2021‘de yönetime el koydu. Ülkenin fiili lideri Aung San Suu Kyi'nin yanı sıra birçok yetkili ve iktidar partisi yöneticisi tutuklandı. Cunta yönetimi, kitlesel protestoları şiddetle bastırdı ve darbe karşıtı gösterilerde birçok sivil hayatını kaybetti. Myanmar, 2021'den bu yana, ordu ve silahlı direniş gruplarının karşı karşıya geldiği ve binlerce kişinin yaşamını yitirdiği şiddetli bir iç savaşa sürüklendi.





