Muş’un Hasköy ilçesinde faaliyet gösteren Fatih Sultan Mehmet İmam Hatip Ortaokulu’nda, matematikte zorluk yaşayan ve diskalkuli (matematik öğrenme güçlüğü) olan öğrenciler için yapay zeka tabanlı yenilikçi bir görselleştirme aracı geliştirildi.
Matematik öğretmeni Samet Aycan’ın koordinasyonunda, 5. sınıf öğrencileri Zeynep Okan ve Hilal Aykut tarafından hayata geçirilen “GörselMathGPT” adlı bu eğitim aracı, özellikle geometri alanında sıkıntı yaşayan diskalkuli tanısına sahip öğrencilere yardımcı olmayı hedefliyor. Projenin amacı, soyut matematik kavramlarının daha anlaşılır hale getirilmesini sağlamak.
Bu çalışma çerçevesinde, 5. sınıf matematik müfredatına uygun PDF dökümanları, örnek sorular ve çözümler yapay zekaya entegre edilerek eğitim materyalleri oluşturulmuş ve ChatGPT altyapısıyla geliştirilen sistem, yanıtları öğrenci hatalarına göre yeniden düzenleyerek doğruluk oranını artırmayı başarmıştır. İlk aşamada 20 soruda 12 doğru cevap verebilen model, son testlerde bu oranı 18 doğru yanıta çıkararak yüzde 80 başarı oranına ulaşmıştır.
Diskalkuli yaşayan öğrencilerin en çok zorlandığı konular arasında doğru, doğru parçası, ışın, paralel ve kesişen doğrular gibi geometrik kavramlar yer aldığını vurgulayan öğretmen Aycan, “Bu ihtiyaç üzerine geliştirdiğimiz GörselMathGPT ile görselleştirme teknikleri aracılığıyla kavramların anlaşılmasını kolaylaştıracağız.” dedi. Aycan, “Yapay zeka programımız olan GörselMathGPT ile 5. sınıf öğrencilerinin geometrik kavramları anlamalarındaki zorlukları belirledik. Geliştirdiğimiz sistemle, öğrencilerin bazı kavramları daha somut bir şekilde algılamalarına katkı sağladık. Şu anda sadece 5. sınıf matematik derslerine yönelik bir içerik sunuyoruz; fakat ilerleyen dönemde bu yapay zeka modelini diğer sınıf seviyelerine de uyarlamak için çalışmalarımıza devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.
Projede görev alan 5. sınıf öğrencilerinden Zeynep Okan, “Ben Fatih Sultan Mehmet İmam Hatip Ortaokulu 5. sınıf öğrencisiyim. Projemiz ‘GörselMathGPT’ ismiyle biliniyor ve diskalkuli yaşayan öğrenciler için yapay zeka destekli bir görselleştirme aracı olarak tasarlandı. Diskalkuli, bireylerin matematiksel kavramları anlamada sıkıntı yaşadığı ve bu sebeple akademik başarılarının olumsuz yönde etkilendiği bir durumdur. Bu nedenle, bu öğrencilere soyut kavramları somut hale getiren alternatif öğretim teknikleri gerekmektedir. Projemiz, diskalkuli yaşayan öğrencilerin matematiksel kavramları daha iyi anlayabilmesi için yapay zeka destekli bir sistem geliştirmeyi amaçlıyor. Üç boyutlu görsellerden kaçınarak, öğrencilerin iki boyutlu çizimleri daha kolay algılaması hedeflenmiştir.” ifadelerini kullandı.