Murat Kurum'dan Enerji Güvenliği Uyarısı
COP31 Başkanı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Dünyanın farklı bölgelerinde devam eden savaşlar enerji arz güvenliğini tehdit ediyor. Enerjiye erişimin zorlaşması üretim maliyetlerini, gıda fiyatlarını ve hayat pahalılığını artırıyor” dedi.
Bakan Kurum, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından düzenlenen “COP31 Yolunda Bilim Diplomasisi: Akademi Lansmanı” programında konuştu. Burada, iklim değişikliğiyle mücadelede bilimsel araştırmaların önemine değindi. Türkiye'nin COP31 sürecine akademik katkılarla hazırlanmasının kritik olduğunu vurgulayan Kurum, bilim diplomasisinin uluslararası iş birliklerinin güçlendirilmesinde önemli bir araç olduğunu ifade etti.
Bilim ve Diplomasi İş Birliği
Programda, üniversitelerin iklim değişikliğiyle mücadele, sürdürülebilirlik ve çevre politikalarına yönelik bilimsel çalışmalarının artırılması gerektiği ifade edildi. YÖK Başkanı Erol Özvar, YÖK'ün Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile birlikte projeler gerçekleştirdiğini belirtti.
COP31 Hazırlıkları
Kurum, COP31 sürecinin kapsamlı bir istişare süreciyle yürütüldüğünü vurgulayarak, “Diyalog, uzlaşı ve aksiyon” değerlerine dayanan bir yol haritası oluşturduklarını söyledi. Hedeflerinin COP31'i bir 'Uygulama COP'u' haline getirmek olduğunu belirten Kurum, bu süreçte farklı ülkelerle iş birliği yaptıklarını ve tarafların beklentilerini dinlediklerini aktardı.
Enerji ve İklim Krizleri
Savaşların, doğal afetlerin ve kuraklığın enerji türlerini olumsuz etkilediğini dile getiren Kurum, 2035 yılına kadar elektriğin küresel nihai enerji talebindeki payının yüzde 35'e çıkarılması gibi hedeflerin belirlendiğini açıkladı. Ayrıca, su stresi ve gıda güvenliği sorunlarının artmasıyla birlikte, kitlesel göçlerin ve bölgesel gerilimlerin de artacağına dikkat çekti.





