Muğla’nın İhracat Başarısı
Muğla, Türkiye’nin en başarılı ihracat noktalarından biri olarak su ürünleri sektöründe önemli bir başarıya imza attı. Son 5 yılda bu sektör, ihracatını iki katına çıkararak rakamı 1 milyar 10 milyon dolardan 2 milyar 20 milyon dolara yükseltti. 2024’te Muğla’dan yapılan su ürünleri ihracatının 93 bin 122 ton olarak, gelirinin ise 625 milyon 600 bin dolar olarak gerçekleşmesi öngörülüyor.
Yetiştiricilik Tesislerinde Dikkat Çeken Artış
2002 yılında 1,245 olan su ürünleri yetiştiricilik tesislerinin sayısı, 2024 sonuna kadar %94’lük bir artışla 2,427’ye ulaştı. Bu büyüme, üretim kapasitesini de etkileyerek 50 bin tondan 850 bin tona çıkardı. Bu artan üretim, Türkiye’ye ihracattaki sıçrayışın arkasındaki en büyük motor oldu. Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, Türk su ürünlerinin, dünya genelindeki ünlü restoranlarda tercih edilen bir seçenek haline geldiğini belirtti.
Türk Somonu İhracatta Öne Çıkıyor
Son dönemlerde Türk su ürünleri sektörü, AR-GE çalışmalarında da önemli adımlar attı. Kızıltan, “Türk somonunun ihracatta kaydettiği başarı dikkat çekici. 2019’da 29 milyon dolar olan Türk somonu ihracatı, 2024 sonu itibarıyla 498 milyon dolara ulaştı. Levrek ve çipura da, ihracatta öne çıkan diğer türler. Levrek ihracatımız 331 milyon dolardan 570 milyon dolara, çipura ihracatımız ise 286 milyon dolardan 508 milyon dolara yükseldi,” dedi.
Geniş Pazar Çeşitliliği
Türk su ürünleri sektörünün, 100’den fazla ülkeye taze ve dondurulmuş ürünler ihraç ettiğini paylaşan Kızıltan, bu geniş pazar ağının uluslararası ticaret ilişkilerinin sağlam bir göstergesi olduğunu ifade etti. İhracat faaliyetleri, Batı ve Doğu Avrupa’dan Kuzey Afrika’ya, Orta Doğu’dan Güneydoğu Asya’ya kadar uzanan geniş bir coğrafyayı kapsamaktadır.
Sürdürülebilir Yetiştiricilikte İlerleme
Sektörün sürdürülebilirliği konusunda önemli gelişmeler kaydedildiğine değinen Kızıltan, “2002 yılında 50 bin ton olan yetiştiricilik kapasitemiz, 2024 itibarıyla 850 bin ton seviyesine ulaştı. Teknolojik gelişmeler, üretim yöntemlerini iyileştirerek çevre dostu çözümler sunuyor,” dedi.
İhracatta Öncü Ülkeler
Türk su ürünleri ihracatında Rusya, 435 milyon dolarlık taleple en çok ihracat yapılan ülke oldu. İtalya ve Hollanda ise, sırasıyla 239 milyon ve 170 milyon dolarlık ithalatlarla Türkiye’nin en büyük ticaret ortakları arasında yer aldı. Ayrıca, Japonya, orkinos balığı ihracatında önde gelirken, Amerika Birleşik Devletleri’ne hava kargo ile yapılan ihracat 93 milyon dolara ulaşarak dikkat çekici bir sonuç ortaya koydu. İlk 10 ülkeye yapılan toplam ihracat ise 1 milyar 592 milyon dolara ulaştı.