Muğla’da, Türkiye’nin en gelişmiş tıbbi atık sterilizasyon merkezlerinden birisi faaliyette bulunuyor. Bu merkez, her ay yaklaşık 125 ton tıbbi atığı çevreye zarar vermeksizin bilimsel yöntemlerle imha ediyor.
Muğla Büyükşehir Belediyesi, 13 ilçedeki sağlık kurumlarından elde edilen tıbbi atıkları, lisansa sahip araçlarla güvenli bir şekilde sterilizasyon ve bertaraf tesisine taşıyor. Burada, atıklar yüksek basınç ve sıcaklık yöntemiyle etkili bir biçimde yok ediliyor. Modern altyapısı sayesinde, bu tesis bugüne dek 10 bin ton tıbbi atığın güvenli bir şekilde bertaraf edilmesini gerçekleştirdi.
Söz konusu tesis, saatte 500 kilogram tıbbi atık işleme kapasitesine sahip olarak, bölgedeki çevresel sağlık standartlarını yükseltiyor. 2024 yılı içinde, 600 ton tıbbi atık sorunsuz bir şekilde yok edildi. Her ay ortalama 125 ton atık, zararsız bir şekilde sterilize ediliyor.
Atıkların taşıma sürecinde lisanslı araçlar kullanılması sağlanırken, bertaraf aşamasında ise atıklar yüksek basınç ve buhar ile steril hale getiriliyor. Sterilizasyon işleminden sonra, atıklar parçalanarak hacimleri küçültülüyor ve evsel atık olarak kabul edilerek Menteşe Düzenli Depolama Tesisinde imha ediliyor. Bu işlemlerin güvenliği, kimyasal ve biyolojik indikatörler ile sürekli test ediliyor.
Muğla Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’nda çevre mühendisi olarak görev alan Hadi Özer, tesisin faaliyetleri hakkında şunları söyledi: “Çevre sağlığını korumaya yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Tıbbi Atık yönetim planına uygun biçimde, lisanslı araçlarla alınan atıklar yüksek sıcaklık ve basınç altında yok ediliyor. Tesisimiz açıldığı günden bu yana 10 bin ton tıbbi atığın bertarafını sağlamıştır. 2024 yılı itibarıyla ise toplamda 600 ton tıbbi atık imha edilmiştir.”
Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, çevre dostu projelerin önemine vurgu yaptı. Başkan Aras, tıbbi atıkların doğaya ya da insan sağlığına zarar vermemesinin yalnızca bir teknik sorumluluk değil, aynı zamanda ahlaki bir yükümlülük olduğunu belirtti. Ayrıca, 13 ilçedeki sağlık kuruluşlarının atıklarının güvenli bir şekilde taşınması ve imha edilmesi sayesinde çevre kirliliğinin önüne geçildiği ifade edildi.