Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde gerçekleştirilen turizm panelinde, Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, sürdürülebilir turizm hedefleri doğrultusunda hayata geçirdikleri projelerin önemine değindi. Aras, uluslararası fuarlar aracılığıyla kente gelen turist sayısında yüzde 20’lik bir artış sağlandığını belirtti.
Turizm Haftası etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen “Muğla Turizminin Dünü, Bugünü ve Geleceği” başlıklı panelde, turizm sektörünün gelişmesine katkıda bulunma, mevcut potansiyeli değerlendirerek geleceğe yönelik sürdürülebilir stratejiler belirleme amacı güdüldü. Etkinliğe, eski Turizm Bakanı Bahattin Yücel, Menteşe Kaymakamı Mehmet Eriş, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar, Muğla İl Turizm Müdürü Hüseyin Toprak ile çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Panelin başlangıcında, Muğla’nın kültürel miraslarından biri olan Stratonikeia Antik Kenti üzerine hazırlanan belgesel izlendi. Başkan Aras, görevi devraldığı günden bu yana turizmi geliştirme amacını güden projeleri anlatırken, “İlk yıl içinde, önceki dönemlerde gerçekleştirilemeyenleri hızlandırarak kentin turizm vizyonunu belirleyen önemli adımlar attık. ‘Muğla Turizm Araştırma ve Strateji Geliştirme Platformu’nu kurarak, turizmi yönlendiren bir rehber oluşturduk” ifadelerini kullandı.
Başkan Aras, ‘Dünya Kenti Muğla’ vizyonuyla turizmi çeşitlendirerek yıl boyunca devam ettirmeyi hedeflediklerini, Londra, Berlin, Moskova ve İstanbul’da düzenlenen uluslararası turizm fuarlarına katıldıklarını ve bu sayede kentin tanınırlığını ciddi şekilde artırdıklarını vurguladı. Aras, “2024 yılının ilk iki ayında 23 bin 35 olan turist sayısının, 2025’in aynı döneminde yüzde 20 artarak 27 bin 660’a ulaştığını görüyoruz” dedi. Ayrıca, Dubai ve Çin turizm fuarlarında da Muğla’yı tanıtmaya devam edeceklerinin altını çizdi.
Başkan Aras, turizmin sürdürülebilir bir anlayışla gelişimi için tüm paydaşlarla işbirliği içinde olduklarını ifade ederek, Ticaret Odaları, Otelciler Birlikleri, seyahat acenteleri ve akademisyenlerle işbirliği yaptıklarını belirtti. Bunun yanı sıra, Muğla Turizm Master Planı’nın Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ve Teknoloji Transfer Ofisi ile hazırlandığını söyleyerek, “Akademik bilgi ve saha deneyiminin harmanlandığı bu plan doğrultusunda, Muğla’nın doğal, tarihi ve kültürel zenginliklerini korumayı ve turizm çeşitliliğini artırarak bölge ekonomisine uzun vadeli katkılar sağlamayı amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.