Motosiklet Kazalarını Azaltacak Rezerv Alanları

Eskişehir'de motosiklet eğitmeni Halil İbrahim Üçyılmaz, motosiklet kazalarını azaltmak amacıyla önerilen ‘motosiklet rezerv alanı' projesine dair görüşlerini paylaştı. Üçyılmaz, “Bu düzenleme olumlu olur ve kazaları azaltabilir” diyerek, kaza oranlarının yükseldiğine dikkat çekti.

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi'nin talimatıyla hazırlanan 2026-2027 Motosiklet Denetimleri Eylem Planı kapsamında, trafik yoğunluğunun yüksek olduğu kavşaklarda motosikletler için özel bekleme alanları oluşturulması araştırılacak. Bu alanlar, motosikletlerin diğer araçların arasında sıkışmasını ve sağa veya sola dönüş sırasında oluşabilecek kazaları önlemeyi hedeflemektedir. Ayrıca, trafik ışıklarında diğer araçların önünde yer alacak bu alanlar, motosiklet sürücülerinin daha görünür hale gelmesini sağlayacak ve ışık değişiminde güvenli kalkış yapılmasına yardımcı olacaktır.

Motosikletin Güvenliği İçin Rezerv Alanları Halil İbrahim Üçyılmaz, “Rezerv alanı birçok ülkede mevcut. Özellikle motosiklet sayısının yüksek olduğu Tayvan gibi ülkelerde, kırmızı ışıkta motosikletlerin durabileceği özel alanlar oluşturuluyor” dedi. Bu uygulamanın, motosiklet sürücülerinin güvenliğini artıracağını vurguladı.

Üçyılmaz, “Motosiklet genellikle önde durmak zorunda kalıyor ve bu durum sürücülerin can güvenliği için risk oluşturuyor. Rezerv alanı, motosiklet sürücülerinin trafik akışını etkilemeden güvenli bir şekilde durmalarını sağlayacak” diye ekledi.

Kaza Oranları ve Eğitim Yetersizlikleri Son yıllarda motosiklet kazalarının arttığını ifade eden Üçyılmaz, “Neredeyse 5 kazadan biri motosiklet kazası. Son 8 ayda ölümlü ve yaralanmalı kazaların yüzde 21'i motosiklet kaynaklıdır” dedi.

Eğitimlerin yetersiz olduğunu belirten Üçyılmaz, sürücülerin motosiklet kullanma becerilerini geliştirmeleri için ileri sürüş eğitimlerinin alınmasının önemine vurgu yaptı. “Herkesin güvenli sürüş eğitimi alması gerekiyor. Bu eğitimler, sürücülerin motosikletleriyle daha fazla bütünleşmelerini sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı