Mattia Ahmet Minguzzi’nin ölümünün ardından ailesine yöneltildiği belirtilen tehditlerle ilgili yürütülen yargılamalardan birinde kritik aşamaya gelindi. Yasemin Akıncılar Minguzzi’ye sosyal medya üzerinden tehdit içerikli paylaşım yaptığı iddiasıyla yargılanan Mehmet Emin Uyan hakkındaki davada gözler savcının hazırlayacağı esas hakkındaki mütalaaya çevrildi.

Bakırköy 42. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmada mahkeme, dosyanın esas hakkındaki görüşünü hazırlaması için Cumhuriyet savcısına gönderilmesine karar verdi. Yargılamanın ilerleyen duruşmada savcılık mütalaası üzerinden devam etmesi bekleniyor.

2026 YKS soru ve cevapları yayımlandı! TYT, AYT ve YDT cevap anahtarları erişime açıldı
2026 YKS soru ve cevapları yayımlandı! TYT, AYT ve YDT cevap anahtarları erişime açıldı
İçeriği Görüntüle

Yasemin Minguzzi şikâyetçi olduğunu söyledi

Duruşmaya Yasemin Akıncılar Minguzzi ile tarafların avukatları katılırken, tutuksuz sanık Mehmet Emin Uyan salonda yer almadı.

Mahkemede beyanda bulunan Yasemin Minguzzi, sanıktan şikâyetçi olduğunu ifade etti. Ailenin avukatı Ersan Barkın ise söz konusu paylaşımın tek başına değerlendirilmemesi gerektiğini savundu.

Barkın, Yasemin Minguzzi’nin oğlunun ölümünün ardından çok sayıda tehdit mesajına maruz kaldığını belirterek, dava konusu paylaşımın da bu tehditlerin bir parçası olduğunu söyledi. Sanığın cezalandırılmasını talep eden Barkın, benzer eylemlerin cezasız kalmamasının önemine dikkat çekti.

Sanık avukatı beraat talep etti

Sanık Mehmet Emin Uyan’ın avukatı ise paylaşımın herhangi bir suç örgütünün yönlendirmesiyle yapılmadığını ileri sürdü. Paylaşımda kullanılan ifadelerin tehdit suçunu oluşturmadığını savunan avukat, müvekkilinin beraatine karar verilmesini istedi.

Tarafların açıklamalarının ardından mahkeme, esas hakkındaki mütalaanın hazırlanması için dosyanın Cumhuriyet savcısına gönderilmesine hükmetti. Duruşma ileri bir tarihe ertelendi.

Mehmet Emin Uyan hakkında kaç yıl hapis isteniyor?

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede Mehmet Emin Uyan hakkında, “var olan veya var sayılan suç örgütlerinin oluşturdukları korkutucu güçten yararlanılarak tehdit” suçlaması yöneltildi.

Savcılık, sanığın bu suç kapsamında 2 yıldan 7 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasını talep ediyor. Talep edilen ceza henüz kesinleşmiş bir mahkeme kararı anlamına gelmiyor. Sanığın hukuki durumu, yargılama sonunda mahkemenin vereceği kararla belli olacak.

Tehdit içerikli paylaşım iddiası dosyaya girdi

İddianamede, sanığın X platformunda “Salvatore Guiliano” rumuzlu hesabı kullandığı ve Mattia Ahmet Minguzzi’nin fotoğrafını içeren bir paylaşım yaptığı belirtildi.

Savcılık, 24 Eylül 2025 tarihli paylaşımda kullanılan ifadelerin Yasemin Minguzzi’nin vücut bütünlüğüne yönelik saldırıda bulunulacağı izlenimini oluşturduğunu değerlendirdi.

İddianamede ayrıca paylaşımın, kamuoyunda “yeni nesil suç örgütleri” olarak bilinen yapılanmaların oluşturduğu korkutucu güçten yararlanılarak yapıldığı öne sürüldü.

Sanık paylaşımı yaptığını kabul etti

Mehmet Emin Uyan’ın soruşturma aşamasındaki savunmasında, dava konusu paylaşımın kendisi tarafından yapıldığını kabul ettiği belirtildi.

Uyan, amacının Yasemin Minguzzi’nin yayımladığı kitabı ve imza günlerindeki satış fiyatını eleştirmek olduğunu savundu. Paylaşım nedeniyle pişman olduğunu da ifade eden sanık, tehdit amacı taşımadığını ileri sürdü.

Savcılık ise kullanılan ifadelerin yalnızca eleştiri kapsamında değerlendirilemeyeceğini belirterek sanık hakkında dava açtı.

Aile çok sayıda tehdit mesajı aldığını açıklamıştı

Mattia Ahmet Minguzzi’nin Kadıköy’de uğradığı bıçaklı saldırının ardından hayatını kaybetmesi Türkiye genelinde büyük tepkiye neden olmuştu. Aile, cinayet soruşturması ve yargılama devam ederken farklı sosyal medya hesaplarından tehdit ve hakaret mesajları aldıklarını açıklamıştı.

Bu paylaşımlarla ilgili farklı tarihlerde çok sayıda soruşturma ve dava açıldı. Yasemin Minguzzi de çeşitli açıklamalarında kendisine ve ailesine yöneltilen tehditlere rağmen çocukların yaşam hakkı için yürüttüğü mücadeleden vazgeçmeyeceğini söyledi.

Gözler savcının mütalaasında

Davanın gelecek aşamasında Cumhuriyet savcısının esas hakkındaki mütalaasını açıklaması bekleniyor. Savcı, sanığın cezalandırılmasını isteyebileceği gibi beraati yönünde de görüş bildirebilecek.

Mütalaanın açıklanmasından sonra taraflara son savunmalarını hazırlamaları için süre verilmesi, ardından mahkemenin kararını açıklaması bekleniyor.

Mehmet Emin Uyan hakkındaki suçlama mahkeme kararıyla kesinleşmiş değil. Yargılama tamamlanıncaya ve kesinleşmiş bir karar verilinceye kadar sanık bakımından masumiyet karinesi geçerliliğini koruyor.