Mide Kanseri Riskinin Artışı: A Kan Grubu, Sigara ve Obezite Dikkat Çekiyor

Prof. Dr. Serdar Yol, Liv Hospital Samsun’da mide kanserinin özellikle erkeklerde, A kan grubunda ve sigara içenlerde daha fazla görüldüğünü belirtti. Hastalığın belirti vermeden ilerlediğine dikkat çeken Yol, erken tedavi ve sağlıklı beslenmenin önemine vurgu yaptı.

Prof. Dr. Serdar Yol, Liv Hospital Samsun'da mide kanserinin özellikle

Mide Kanseri Risk Faktörleri

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Serdar Yol, erkeklerde, A kan grubundaki kişilerde, sigara içenlerde ve şişmanlarda mide kanseri görülme riskinin daha fazla olduğunu söyledi. Liv Hospital Samsun Genel Cerrahi ve Medikal Onkoloji Kliniği’nden Prof. Dr. Serdar Yol, mide kanserinde son yıllarda artış yaşandığına dikkat çekerek, hastalığın belirti vermeden ilerleme gösterebileceğini vurguladı.

Erkekler ve A Kan Grubu Daha Fazla Risk Altında

Mide kanserinin dünya genelinde akciğer kanserinden sonra en yaygın görülen ikinci kanser türü olduğunu ifade eden Prof. Dr. Yol, “Ülkemizde erkeklerde görülen kanserlerin yüzde 7,4’ünü, kadınlarda ise yüzde 6’lık bir oranı oluşturan mide kanseri, son yıllarda giderek artış göstermektedir. Erkeklerde, A kan grubundaki bireylerde, sigara içenlerde ve şişmanlarda mide kanseri görülme riski daha fazlayken; hastalık çeşitli nedenlerle de gelişebilmektedir. Bunlar arasında midede hazımsızlık, şişkinlik ve ülsere yol açan ‘Helicobacter pylori’ bakterisi, geçmişte mide sinirlerinin kesilmesi, tütsülenmiş yiyecekler, genetik yatkınlık, gastrit ve B12 vitamini eksikliği gibi faktörler yer alıyor.” dedi.

Belirtilere Dikkat Edilmeli

Mide kanserinin bazen hiçbir belirti vermeden ilerleyebileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Serdar Yol, “Belirtiler genellikle geç dönemlerde ortaya çıktığında, hastalar cerrahi müdahale şansını kaybetmiş olabiliyorlar. Karnın üst kısmında şişkinlik, ağrı, çabuk doyma, iştahsızlık, bulantı, kusma, hızlı kilo kaybı ve dışkıda gizli kan gibi belirtiler başlıca işaretlerdir. Bu belirtiler günlük hayatta sık karşılaşılan sorunlar olduğundan, doktora başvurma konusundaki gecikmeler riski artırabilir.” ifadelerini kullandı.

Tedavi Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Prof. Dr. Serdar Yol, tedavi yöntemlerinin cerrahi müdahale içerdiğini belirterek, “Mide kanseri tedavisinde midenin büyük bir kısmı veya tamamı alınabiliyor. İşlemden sonra hastaların sık sık küçük porsiyonlarla beslenmesi ve yiyecekleri iyi çiğneyerek yutması önerilmektedir. Ameliyat sonrasında ‘Ameliyat oldum, kurtuldum’ düşüncesine kapılmamak, düzenli kontrollerin ihmal edilmemesi önemli. Erken tanı ve tedavi ile 5 yıllık yaşam şansı yüzde 90-100 arasında değişirken, hastalığın ileri evrelerinde bu oran yüzde 15-25’e kadar düşmektedir.” şeklinde belirtti. Bunun yanı sıra, aşırı tuzlu ve salamuralı yiyeceklerden uzak durmak, bol sebze tüketmek ve ideal kiloyu korumak, hastalığın tedavi başarısını artıran faktörler arasında yer alıyor.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı