Mayıs Ayında İlk Kene Vakası Karadeniz Teknik Üniversitesi Hastanesi’nde Tedavi Altına Alındı

Doğu Karadeniz’de kene vakaları bu yıl Nisan yerine Mayıs’ta görülmeye başlandı. KTÜ Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, vatandaşları çimenli alanlarda dikkatli olmaları ve Kurban Bayramı’ndaki hayvan transferlerine karşı önlem almaları konusunda uyardı. Yılmaz, KKKA vakalarının yaz aylarında arttığını belirtti.

Doğu Karadeniz'de kene vakaları bu yıl Nisan yerine Mayıs'ta görülmeye

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Nisan ayında genellikle görülmeye başlanan kene vakaları, bu yıl havaların geç ısınması nedeniyle ilk kez Mayıs’ın ilk günlerinde Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi’ne ulaştı. Ülkemizde 2002 yılından itibaren gözlemlenen kene vakalarının yol açtığı ölümler her yıl meydana gelirken, bu yıl ilk kene vakası KTÜ Farabi Hastanesi’nin çocuk servisine yattı.

Kene vakalarının önüne geçmek için önerilerde bulunan KTÜ Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, “2002 yılından bu yana yaz dönemi ile birlikte beklenen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakaları, hastanemizdeki çocuk servisinde ilk vaka ile kendini gösterdi. Her yıl Nisan ve Mayıs aylarında olduğu gibi, bu yıl ilk vaka beklenenden daha geç geldi. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi görülen illerde genellikle hafif seyreden vakalar, durumu ağırlaşınca hastanelere başvuruyor. Gümüşhane, Tokat ve Sivas gibi bölgelerde yeni vakaların da ortaya çıkması bekleniyor. Bu nedenle halkımızın çimenlik alanlarda çoraplarını pantolonlarının üzerine çekmesi ve evlerine döndüklerinde vücutlarını kene açısından kontrol etmeleri önemlidir. Hava sıcaklıklarının henüz tam olarak artmadığı düşünülse de özellikle Haziran ve Temmuz aylarında vakaların artacağı tahmin edilmekte. Geçmişte her yıl ihtiyaç duyan üç basamak hastanelerine gelen KKKA vakalarının sayısı 20-30 arasında değişiyor. Mayıs ayında 5-10 gibi vakalarla karşılaşırken, geri kalanı genelde Haziran ayında görünüyordu. Ancak bu yıl ilk vaka Mayıs ayında ortaya çıktı. İnsanların tedbirleri alması önemlidir. KKKA vakaları genelde Ağustos’un 15’inden sonra sona erse de, bu durum hava sıcaklıklarıyla alakalıdır” şeklinde konuştu.

Kurban Bayramı döneminde hayvan transferlerinin yanı sıra kene transferlerinin de olabileceğine vurgu yapan Yılmaz, “Kurban Bayramı’nda dikkatli olmak gerekiyor. Hayvan nakilleriyle birlikte kenelerin taşınması söz konusu olabilir. İnsanların bu dönemde daha fazla dikkat etmesi gerekiyor. Sonuçta keneler, kan emeceği bir konak arar ve en çok da hayvanlar üzerinde bulunurlar. Keneler, hayvanların üzerinde rahatlıkla konaklayabilir ve yaşam süreleri boyunca orada kalabilir. Hayvanlardan düşüp başka bölgelere geçmeleri ya da hayvan kesimi esnasında kene ile temas riski bulunmaktadır. Bu nedenle ekstra dikkatli olunması gerekiyor” ifadelerini kullandı.