Masa başında uzun süre çalışmanın boyun fıtığına yol açabileceği uyarısında bulunan Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Berk Çağlar, “Boyun fıtığı her zaman cerrahi müdahale gerektirmez, fakat tedavi planlama sürecinde uzman bir beyin ve sinir cerrahının görüşünü almak oldukça faydalıdır. Tedavi sürecinin gecikmesi, kalıcı hasarların oluşmasına neden olabilir” ifadelerine yer verdi.
Günümüzde pek çok birey, uzun saatler boyunca bilgisayar ekranları, masa başı işler veya mobil cihazlarla meşgul oluyor. Bu yanlış oturuşlar, sırt ve boyun pozisyonlarını olumsuz etkileyerek bu bölgelerde ağrıya yol açabiliyor. VM Medical Park Kocaeli Hastanesi’nden Prof. Dr. Mehmet Çağlar Berk, boyun fıtığı ile ilgili önemli bilgiler paylaştı.
Boyun fıtığının ne olduğunu açıklayan Prof. Dr. Berk, “Boyun fıtığı, omurlar arasındaki disk adı verilen destek dokusunun yaşlandıkça esnekliğini kaybederek geri ve yanlara doğru kayması sonucu, boyundaki sinir kökleri ve omurilik üzerinde baskı yaratması durumudur” şeklinde tanımladı.
“Boyun fıtığı olan kişilerde baş, boyun ve sırt ağrıları görülebilir”
Boyun fıtığı olan bireylerin baş, boyun, kol, el, omuz ve sırt bölgelerinde ağrı, uyuşma, yanma hissi ve güç kaybı gibi sorunlarla doktora başvurduklarını belirten Prof. Dr. Mehmet Çağlar Berk, “Boyun fıtığı teşhisi için MR görüntüleme, EMG gibi sinir testleri ve muayene kritik öneme sahiptir. Her boyun fıtığı cerrahi müdahale gerektirmese de, tedavi süreci hakkında uzman bir beyin ve sinir cerrahından bilgi almak son derece önemlidir. Uygun tedavi zamanında yapılmadığında kalıcı hasarlar gelişebilir” dedi.
Tedavi Yöntemleri
Prof. Dr. Berk, boyun fıtığı cerrahisinde güncel teknolojilerin kullanıldığını belirterek, “Son teknoloji servikal disk protezi uygulamaları, boyun fıtığından etkilenen bölgelerde doğal hareketi koruyarak tedavi sağlarken, çevredeki alanlarda ortaya çıkabilecek bozulma riskini de en aza indiriyor. Geleneksel cerrahi yöntemlerde ise, ameliyat yapılan bölgeye komşu disklerde her yıl ortalama yüzde 3 oranında yeni boyun fıtığı riski ortaya çıkabiliyor. Genç ve orta yaş grubundaki hastalar için bu oran, beklenen yaşam süresi ile birlikte düşünüldüğünde, hayat boyu yüzde 100’ün üzerine çıkabilmektedir. Bu sebeple boyun fıtığı ameliyatı gerektiren hastalar için servikal disk protezi uygulamasını öncelikli olarak tercih ediyoruz; bu sayede bir bölgeyi tedavi ederken diğer bölgeleri de koruyarak etkili ve kalıcı bir iyileşme sağlıyoruz,” şeklinde görüş belirtti.