Dünya çapında tanınan markaların sahte ürünlerinin en fazla bulunduğu bölgelerden biri olan Muğla’nın Marmaris ilçesinde, taklit ürünleri uluslararası kargo ile yurt dışına gönderen kişiler hakkında markaların yetkilileri tarafından art arda suç duyuruları gerçekleştirilmeye başlandı.
Eşsiz doğal güzellikleri, turizm olanakları ve hareketli gece hayatıyla ünlü Marmaris, aynı zamanda sahte dünyaca ünlü markaların ürünlerinin satış yerlerinden biri haline geldi. Kış aylarında artan talep ile birlikte, internet üzerinden sahte ürün satışları ve bunların kargo ile yurtdışına gönderilmesi önemli bir boyuta ulaştı. Bu durum, gümrük bünyesinde marka avukatlarının dikkatine takıldı.
Son günlerde, bir patent avukatı tarafından, tescilli markaların izinsiz kullanımı ve sahte ürünlerin ticareti sebebiyle sadece bir şahıs hakkında çok sayıda suçlamada bulunulduğu öğrenildi. Marka temsilcilerinin yaptığı şikayetlerde, Marmaris’te satışı yapılan sahte ürünlerin kargo ile gönderilmesinin ardından, İstanbul Havalimanı’ndaki gümrük kontrolünde yakalandığı ve incelemelerde birçok tescilli markanın izinsiz kullanıldığı bildirildi. Başlatılan davaların gerekçeleri arasında; marka haklarının ihlali, tescilli markaların izinsiz kullanımı, sahte ürünlerin üretilmesi, satışa sunulması ve ticari maksatla bulundurulması, bu ürünlerin uluslararası kargo ile gönderilme girişimi ve gümrük işlemleri sırasında tespit edilen marka ihlalleri yer aldığı öğrenildi.
Sahte ürünleri kargo ile yurtdışına gönderen şüphelilerin Marmaris’teki satışlarının, İstanbul’daki gümrük kontrol noktalarında ortaya çıkmasıyla birlikte haklarında yasal süreç başlatıldığı, soruşturmaların ise Marmaris Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütüldüğü ifade edildi.