Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Manisa TSO Ekim Ayı Meclis Toplantısında Küresel Ekonomi ve Yapısal Reformlar Gündeme Geldi

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası, Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nı Meclis Başkanı Ümit Türek’in yönetiminde gerçekleştirdi. Toplantıda ekonomik belirsizlikler, yapısal reformlar ve ticaret verileri öne çıktı. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz, dünya ticaretinde ABD-Çin rekabetini vurguladı ve mali disiplinin önemini belirtti. Ayrıca, Eylül ayı ihracat ve ithalat rakamlarını değerlendirerek, Cumhuriyet’in 102. yılına dair duygularını paylaştı.

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası, Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı'nı

Manisa TSO, Ekim Ayı Meclis Toplantısını Yoğun Katılımla Gerçekleştirdi

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (Manisa TSO) Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Ümit Türek’in liderliğinde geniş katılımla gerçekleştirildi. Toplantıda, küresel ekonomi üzerindeki belirsizlikler, yapısal reform gereksinimi ve sanayi ile dış ticarete dair veriler tüm üyelerin ilgisini çekti.

Toplantı, Türkiye Cumhuriyeti’nin 102. yılı vesilesiyle Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve şehitler için yapılan saygı duruşu ile başladı; ardından İstiklal Marşı okundu.

Önemli Gündem Maddeleri Görüşüldü

Toplantının ana gündem maddeleri görüşüldü ve karara bağlandı. Yürütülen projeler ve gelecek planlamaları hakkında Meclis Üyelerine kapsamlı bilgiler aktarıldı.

Manisa TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz, konuşmasında hem global hem de ulusal ekonomik gelişmelere dair yorumlarda bulundu. Belirsizliğin devam ettiğinin altını çizen Yılmaz, OECD ile IMF’nin 2025 yılına yönelik küresel büyüme tahminini yüzde 3,2’ye yükselttiğini vurguladı.

ABD ve Çin Arasındaki Rekabet

Yılmaz, ABD ile Çin arasındaki rekabetin dünya ticaretindeki önemi üzerinde durarak, “ABD, rezerv para birimi olan doları elinde tutarken; diğer taraftan, değerli nadir toprak elementleri rezervlerinin büyük bir kısmına sahip olan Çin bulunuyor. Bu iki güç arasındaki rekabetin küresel dengelere olan etkilerini yakından izliyoruz.” şeklinde konuştu.

Mali İstikrar ve Yapısal Reformların Gerekliliği

Yılmaz, 2026-2028 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program’ın odaklandığı mali disiplin ve fiyat istikrarı konularını ele alarak, “Enflasyon beklentileri düzelmeden kalıcı bir düşüş elde edilemez. Mali disiplinin yanı sıra etkili para politikaları da uygulanmalı.” dedi.

Ekonomist Mahfi Eğilmez’in görüşlerine atıfta bulunan Yılmaz, enflasyonla mücadelede yapısal dönüşümlerin hayati önemi vurgulayarak, “Sürdürülebilir büyüme için sosyal, ekonomik ve siyasi reformların uygulanması şart.” ifadelerini kullandı.

Sanayi ve Dış Ticaret Rakamları Üzerine Değerlendirmeler

Başkan Yılmaz, İSO imalat PMI endeksinin 46,7’ye düşmesinin sanayi sektöründeki zayıflığı ortaya koyduğunu belirtti. Eylül ayı ihracatının yüzde 3 artarak 22,6 milyar dolara; ithalatın ise yüzde 8,8 artışla 29,5 milyar dolara ulaştığını ifade eden Yılmaz, dış ticaret açığının yüzde 33,4 oranında artarak 6,9 milyar dolara yükseldiğini aktardı.

Cumhuriyet’in 102. Yılı Kutlandı

Toplantının sonunda, Cumhuriyet’in 102. yılına atfen, Yılmaz, “Cumhuriyetimizi gururla anıyoruz. Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere, ülkemiz için canlarını veren tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum.” sözlerine yer verdi.

Ekonomik Katma Değer Vurgusu

Sonuç olarak, toplantıda Manisa’nın iş dünyası ve bölgesel ekonomik durumu masaya yatırıldı. Şehir ticaretine katma değer sağlayacak çalışmaların devam edeceği belirtildi.