Malatya Üreticisi Zirai Don Sonrası Alternatif Ürünlere Yöneldi
Malatya’da, zirai don olayı nedeniyle bu yıl mahsul alamayan çiftçiler, mevcut durumu aşabilmek için farklı ürünler yetiştirmeye başladı. Kayısı ağaçları don hasarına uğrayan üreticilerden Kenan Özen, bahçesinde lahanalar yetiştirerek zararını gidermeye çalıştığını dile getirdi ve hasat sürecinin devam ettiğini aktardı.
Zirai Donun Etkisiyle Rekolte Kaybı Yaşandı
Türkiye’nin kayısı üretiminde önemli bir rol oynayan Malatya’da, Nisan ayında meydana gelen zirai don, başta kayısı olmak üzere birçok tarım ürününde ciddi kayıplara yol açtı. Bu durumdan olumsuz etkilenen üreticiler, alternatif tarımsal ürünlere yönelerek sezonu kurtarma çabası içerisine girdi.
Kenan Özen’in Lahana Üretimi
Battalgazi ilçesinin Alacakapı Mahallesi’nde tarım faaliyetlerini sürdüren Kenan Özen, kayısı bahçesindeki hasarın ardından yaklaşık 2,5 dönümlük alanda lahana ekti. Özen, hava koşullarının uygun gitmesi halinde hasadın bir ay daha devam edeceğini ifade etti.
Perakende Satış ve Taleplerden Memnuniyet
Özen, ürettiği lahanaları kilogramı 25 TL’den perakende olarak satışa sunduğunu belirterek, üretime ara vermelerine rağmen müşteri taleplerinden memnun olduklarını vurguladı. Bu durum, alternativ ürünlerin tarımsal faaliyetlerde ne kadar önemli bir rol oynadığını gözler önüne seriyor.

