**Liege Havalimanı’nda Dron Alarmı: Uçuşlar Durdu**
Belçika’nın Liege Havalimanı’nda bir dronun tespit edilmesi nedeniyle uçuşlar kısa bir süreliğine durduruldu.
**Uçuşların Geçici Olarak Durdurulması**
Geçtiğimiz haftadan beri ülke genelindeki askeri üsler ve havaalanları üzerinde sıklıkla görülen dronlar arasına şimdi de Liege Havalimanı eklendi. Yerel saatle 06:30 civarında havalimanında gözlemlenen dron nedeniyle uçuşlar geçici süreliğine askıya alındı. Hava Trafik Kontrol Hizmeti, yaklaşık bir saatlik aradan sonra uçuşların yeniden başladığını duyurdu.
**Brüksel Havalimanı’nda Uçuş Kapatılması**
Bu, son bir hafta içinde meydana gelen ikinci olay olma özelliğini taşıyor. 4 Kasım Salı günü, Brüksel Havalimanı’nın uçuş trafiğe kapatıldığı bildirilmişti. Belçika medyasına göre, Brüksel Havalimanı çevresinde en az 3 dronun görüldüğü haberleri çıkmış, Sivil Havacılık Kurumu ve polis, dronların kullanıcılarının kimliklerini belirlemek için bir soruşturma başlatmıştı. Bu durum, toplamda 81 uçuşun iptal edilmesine ve 24 uçuşun farklı havalimanlarına yönlendirilmesine neden olmuştu. Hükümet, Savunma Bakanı Theo Francken’ın “koordineli saldırı” olarak tanımladığı bu durumla ilgili bir acil toplantı düzenleyerek güvenlik ve istihbarat birimlerini bir araya getirmişti.
**Ulusal Hava Güvenliği Merkezi Oluşturulacak**
İki saat süren toplantı sonucunda İçişleri Bakanı Bernard Quintin, Belçika’da tüm dronların ve kullanıcılarının kayıt altına alınacağını duyurdu. Ayrıca, tanımlanacak hassas bölgeler üzerindeki her türlü dron uçuşunun yasaklanacağı vurgulandı. Bu uygulamaların hayata geçirilmesi amacıyla Ulusal Hava Güvenliği Merkezi (NASC) kurulması kararı alındı. Ocak 2026’da faaliyete geçmesi planlanan bu merkez, NATO ile iş birliği içerisinde ülkenin hava güvenliği konularında çalışmalar yürütecek.

