### Kütahya’da 3. Ulusal Sosyoloji Sempozyumu Çevrim İçi Gerçekleştirildi
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi, bu yıl “Yeniden Sosyoloji: 3. Kütahya Ulusal Sosyoloji Sempozyumu”nu çevrim içi olarak düzenledi.
### Sempozyumun Teması: Kent, Kimlik, Göç ve Sosyal Sorunlar
Bu yılki sempozyumun ana başlığı “21. Yüzyılda Kent: Kimlik, Göç ve Sosyal Sorunlar” olarak belirlendi. Açılışta konuşan Prof. Dr. Talip Karakaya, etkinliğin amacı hakkında bilgi vererek, sosyoloji alanında faaliyet gösteren akademisyenleri, araştırmacıları ve lisansüstü öğrencileri bir araya getirmeyi hedeflediklerini ifade etti. Karakaya, “Etkinliğimiz çevrim içi olarak bugün ve yarın sona erecek. Yaklaşık 50 bildiri sunulacak ve on farklı kategori altında oturumlar gerçekleştirilecektir” dedi.
### Akademik Üretimin Gelişimi
Sempozyumun bilimsel boyutunu aktaran DPÜ Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Erkan Çav, akademik üretimin önemli bir parçası olan bu tür sempozyumların her geçen yıl daha da geliştiğini vurguladı. Çav, “Bu yıl üçüncüsünü düzenliyoruz. Daha önceki yıllarda sunulan bildirilerin sayısı 31 (2023), 20 (2024) ve 52 (2025) oldu; bu etkinlik artık bir gelenek haline geldi” ifadelerini kullandı.
### Sosyolojik Yaklaşımlar ve Dijital Dönüşüm
21. yüzyılda kent, kimlik, göç ve sosyal sorunlar etrafında kurgulanan temaların yanı sıra, yapay zeka ve sosyal medya araçlarının etkilerinin de ele alındığını belirten Çav, bu değişimlerin modern dünyanın krizlerini artırdığına dikkat çekti. Günümüzdeki ekonomik ve toplumsal krizler, savaşlar, siyasi belirsizlikler ve göç gibi tehditlerin sosyolojinin yorumlama sorumluluğu altında bulunduğunun altını çizen Çav, “Göç çalışmalarının artışı, ülkemizdeki ve çevremizdeki koşullarla bağlantılıdır. Özellikle dijital dünyanın etkilerini tartışacak sunumlar dikkat çekici” dedi.
“**Dijital yas tutma süreci**” gibi özgün başlıkları barındıran oturumların takip edilmesini öneren Çav, sempozyum çerçevesinde 10 ana başlık altında toplam 12 oturum düzenlendiğini açıkladı. Bu oturumlar; “Göç”, “Kent ve Sermaye”, “Cinsiyet ve Kimlik”, “Mekân”, “Eğitim”, “Sinema ve Toplum”, “Dijital Dünya”, “Aile ve Engellilik”, “Değişimler” ve “Edebiyat” temalarını kapsamaktadır.
Bu önemli sempozyum, sosyoloji alanında yapılan akademik çalışmaların güçlenmesine katkıda bulunması bekleniyor.